Харків одноголосно прийняли до президії Асоціації міст-володарів Призу Європи. Про це 19 травня повідомила журналістам заступник директора Департаменту міжнародної співпраці Харківської міськради Марія Козирєва.

За її словами, харківська делегація вперше взяла участь у щорічному засіданні Асоціації міст-володарів Призу Європи, яке пройшло в Анкарі (Туреччина). На засіданні Харків був одноголосно обраний 66-ма учасниками до президії цієї асоціації. "Ми надаємо великого значення цій події, тому що місто, яке тільки-тільки стало членом асоціації, відразу ж обирається до президії, що безумовно підкреслює значення нашого міста на міжнародній арені", - зазначила М.Козирєва.

Довідка "SQ". Асоціація міст - володарів Призу Європи заснована в Удіне (Італія) 25 березня 1984 р. До її складу на добровільних засадах входять усі міста-володарі Призу Європи (66 міст). Раз на рік в одному з міст проводять загальні збори містволодарів Призу Європи. Ці зустрічі сприяють обміну досвідом, дозволяють встановити нові контакти й активізувати відносини між містами.

Харків - перше і поки єдине місто в Україні - володар Призу Європи, який він отримав у 2010 р. У 2011 р. місто стало членом Асоціації міст-володарів Призу Європи.

Приз Європи (The Europe Prize) - вища нагорода, створена 1955 р. для того, щоб віддати належне видатним зусиллям з просування європейської єдності. Вона присуджується муніципалітетам за їх внесок у розвиток європейської співпраці, що виражається в кількості міст-побратимів, європейських заходів, взаємних візитів. Нагорода складається з перехідного призу, медалі, диплома та грошової премії на проведення стажувань співробітників муніципалітетів міст-лауреатів.