УЄФА минулого тижня підтвердив плани влаштування свого акредитаційного центру в автосалоні ВАТ "Завод ім.Фрунзе" (Харків). Про це 18 травня повідомив "SQ" голова правління заводу Олександр Василенко. Акредитаційний центр УЄФА до Євро-2012 площею 400 кв.м буде розташовуватися за адресою: Плеханівська, 63.

Як зазначив О.Василенко, зараз в автосалоні продаються автомобілі "КІА" і "Хюндай". "У представників УЄФА був вибір - облаштувати акредитаційний центр у новій будівлі надувного типу або орендувати готову. Надувна будівля використовувалася, наприклад, на попередньому чемпіонаті Європи з футболу в Австрії. Але, звичайно, будівля нашого автоцентру їм більше підходить, оскілька вона обладнана системою кондиціонування, туалетами, а також дозволяє розділити потоки машин, які заїжджатимуть на автостоянку (а це буде великий потік), і людей (волонтерів, журналістів та інших людей, які будуть працювати під час чемпіонату). Акредитаційний центр починає працювати з цього літа. А масове відвідування центру планується з кінця квітня до 25 червня 2012 р. У Харкові буде працювати близько 5 тис. фахівців (у тому числі, - близько 600-700 волонтерів), і ці люди повинні пройти через акредитаційний центр", - зазначив О.Василенко .

За його словами, меблі й устаткування фахівці УЄФА привезуть із собою. Їм належить розділити приміщення на зони, встановивши тимчасові перегородки. "Ми усвідомлюємо, що понесемо великі збитки від того, що близько двох місяців покупці не зможуть купувати автомобілі на звичному місці", - підкреслив голова правління заводу. Він також зазначив, що на недавній зустрічі з представниками УЄФА йшлося про умови оренди автосалону. "УЄФА нічого не вимагає безкоштовно, вони пропонують звичайну комерційну ціну за оренду приміщення. Вона трохи більша компенсації експлуатаційних витрат", - повідомив він.

Ще один об'єкт, який завод готує до турніру - це медіа-центр. Він буде побудований до кінця 2011 р. Проект будівництва медіа-центру розроблений, будівлю під нього обстежили і готують її до початку будівництва. Найближчим часом розпочнеться монтаж другого поверху будівлі. Як зазначив О.Василенко, загальна вартість переїзду заводу з території, на якій буде розташований медіа-центр, - 80 млн.грн. "Ці кошти були витрачені на купівлю нового цеху і на те, щоб перевезти устаткування й верстати зі старого місця на нове. Це була перша частина проекту, а друга полягає в тому, щоб виробничу будівлю (цех штампування) перетворити на сучасне приміщення медіа-центру з комунікаціями та кондиціонуванням. Для цього потрібно ще близько 14-15 млн. грн.", - зазначив О.Василенко.

За його словами, на будівництво медіа-центру завод направить власні кошти. "Також є обіцянка, що з міськбюджету може бути виділено на фінансову підтримку будівництва медіа-центру 1,2 млн.грн. цього року і ще 1,3 млн.грн. - наступного", - зазначив О.Василенко.

Довідка "SQ". Завод ім.Фрунзе готує для Євро-2012 медіа-центр площею 1,5 тис.кв.м на 500 робочих місць для роботи журналістів під час матчів Євро-2012. Другий об'єкт - тіві-бродкастинг. Це майданчик для стоянки близько 40 автобусів, на яких будуть встановлені антени та телевізійні студії. Майданчик буде розташований між стадіоном "Металіст" і медіа-центром. Третій об'єкт - акредитаційний центр.

За останні три роки завод інвестував у підготовку Харкова до Євро-2012 близько 10 млн.дол. Виробничі потужності заводу зі старого майданчику, що примикає до спорткомплексу "Металіст", було перебазовано на нову територію, що раніше належала ДП "Завод ім.Малишева". Крім того, біля "Металіста" був знесений склад готової продукції та один з допоміжних цехів, на місці яких обладнані два паркінги на 600 місць.

Завод профінансував розробку дизайн-проекту створення медіа-центру на базі колишнього виробничого приміщення заводу ім.Фрунзе, яке займає 1,5 тис.кв.м. Дизайн-проект був замовлений одній з німецьких компаній, з української сторони консультантами по ньому виступили інститут "Харківпроект" і проектувальник Олександр Чуб.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату.