Пресс-конференция на тему: "Предложения партии "УДАР" относительно подписания соглашения между оппозиционными силами"Учасник: радник голови Харківської обласної організації політичної партії "УДАР" Віталія Кличка Сергій Гарбузов.

- Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні вже можна констатувати, що стартувала виборча компанія. Незважаючи на те, що "відмашки" ще не було, тим не менш, усе говорить про це. Вибори цього року незвичайні, суспільство чекає їх, напевно, як ніколи, тому що всі хочуть змін. А тих серйозних змін, на які всі сподівалися, останні 10 років у країні не відбувається. І від того, як буде діяти опозиція, залежатимуть підсумки майбутніх парламентських виборів. Прогнозів на цей рахунок багато, пропозицій з боку опозиції теж ми чули чимало. Як правило, всі ці пропозиції зводилися до одного: заклику до об'єднання. Опозиція розуміє, то потрібно об'єднуватися, щоб ці вибори пройшли успішно.

Пропозиції опозиції, які лунали раніше, зводилися до того, що потрібно поділити між собою округи і не заважати один одному, щоб у кожному окрузі домогтися бажаного результату. Ось такий підхід партія "УДАР" відкидає, вважає його помилковим, тому запропонувала свій варіант угоди. Кілька днів тому відбулася політрада партії, де було прийняте рішення про оприлюднення призову до угоди між демократичними й опозиційними силами про взаємодію на час самих виборів, про вироблення однакових принципів тактики підбору кандидатів на цих виборах, і, найголовніше, про створення об'єднаної демократичної коаліції після виборів у Верховній Раді. Ось це і є на сьогодні пріоритетом діяльності партії "УДАР". Головна ж мета - не тільки взаємодія під час виборів, а робота в парламенті після виборів, щоб, нарешті, здійснити ті довгоочікувані реформи, про які багато говорили. Як цього добитися? Партія "УДАР" бачить кілька конкретних кроків і пропозицій, з якими вона звертається до своїх партнерів за демократичним табором. На думку "УДАРу", потрібно припинити боротьбу між собою. Дійсно, практично всі лідери опозиційних партій дорікають один одному, але ніхто не робить перший крок назустріч. Є якісь умови, пропозиції, які важко прийнятні для інших. Тому партія "УДАР" вважає, що найбільш актуальним питанням на сьогодні є питання об'єднання опозиційних партій. Об'єднання це має бути не декларативним, а ідейним. Важливо, що ті демократичні партії, які прекрасно розуміють, що шансів у них пройти поодинці до парламенту немає, повинні тверезо оцінити ситуацію і приєднуватися, вливатися до загального демократичного альянсу.

Наступний чинник - безпосередньо самі кандидати. У проекті угоди, який надісланий до всіх штабів демократичних партій, партія "УДАР" пропонує виробити єдиний підхід до виборів кандидатів. Тобто вони повинні володіти такими якостями як чесність, порядність, професіоналізм, які допоможуть пройти до парламенту. Також у своїй угоді "УДАР" пропонує висувати єдиного кандидата в округах від усіх демократичних сил. Питання складне, звичайно ж. Розкажу про це докладніше. Про що йдеться? Про те що, безумовно, в кожній демократичній партії є гідні люди, які можуть у кожному окрузі, кожному населеному пункті представляти цю партію на виборах. Так і повинно бути: тобто всі демократичні сили висувають свого кандидата на певному окрузі, починають працювати в цьому окрузі, а потім демократичні сили проводять праймеріз і визначають, який кандидат є лідером і його всі разом висувають і підтримують на виборах. Таким чином, на наш погляд, ми зможемо провести своїх кандидатів не тільки партійними списками, а й у мажоритарних округах. І останнє, щоб вибори пройшли успішно, потрібно не тільки до них готуватися, а й активно брати в них участь. Йдеться не тільки про кандидатів, але і великої армії людей, які будуть безпосередньо працювати на виборчих дільницях, у комісіях. І зараз, об'єднавшись, ми, на наш погляд, змогли б провести цю роботу більш ефективно і краще підготувати людей, які будуть безпосередньо працювати на виборчих дільницях, стежити за тим, як проходять вибори, адже від цього багато що залежить. Більше того, ми змогли б разом попрацювати над тим, щоб ці люди працювали представниками у ЦВК, спостерігачами, оскільки, найімовірніше, після виборів ще доведеться і відстоювати їх результати. Це основні тези нашої пропозиції. І щоб усі ці плани не виявилися простими деклараціями, партія "УДАР" виходить з пропозицією про підписання угоди про тісну взаємодію на виборах і про створення демократичної коаліції в наступному складі Верховної Ради.

- Кого конкретно ви хотіли б бачити серед підписантів цієї угоди?

- Є представники демократичних сил, з якими з даного приводу ведуться переговори і вже з деякими навіть знайдена спільна мова. Серед них Анатолій Гриценко зі своєю партією. Але, взагалі-то, йдеться про всі демократичні сили, йдеться про партії, які зараз не при владі, а в опозиції.

- Кому ви надіслали пропозицію підписати угоду?

- Такі пропозиції надіслані ВО "Батьківщина", партії "Фронт змін", особисто відправлені запрошення Юлії Тимошенко, Юрію Луценку. Ми пропонуємо, щоб усі підписанти угоди були рівноправними.

- Тобто, як я зрозумів, ви хочете об'єднати всі сили проти Партії регіонів?

- Партія регіонів не є для нас таким суперником, сенс про якого ви вклали в своє питання. Цілком можливо, що в парламенті ми будемо співпрацювати з цією партією. Партія "УДАР" у цьому сенсі, на мій погляд, відрізняється від інших політичних сил, які є претендентами на проходження до Верховної Ради: ми хочемо пройти до парламенту, щоб там усіх об'єднати. Оскільки зараз та боротьба між владою і опозиціє, яка зашкалює в парламенті, викликає абсолютне неприйняття в суспільстві. Ми не підтримуємо такий діалог. Ми за те, щоб вести справжню парламентську дискусію. В угоді, до речі, зазначено, що однією з його цілей є підвищення авторитету Верховної Ради. Нам необхідно відроджувати її авторитет, тому що парламент давно перетворився на базар. Тобто, відповідаючи на ваше запитання, скажу, що для нас немає проблеми в тому, що в якомусь окрузі переможе кандидат від ВО "Свобода". Якщо "Свобода" увійде в число підписантів цієї угоди, то ми будемо весь час, що залишився до виборів, працювати на цього кандидата. Ми прекрасно розуміємо, що Партія регіонів на сьогодні - це лідер у таборі. Крім того, вже хто-хто, а Партія регіонів точно буде в наступному складі парламенту. Ми за те, щоб вона не узурпувала владу, ні зараз, ні в майбутньому, ми хочемо, щоб до парламенту увійшло якомога більше політичних сил.

- Які реформи ви хочете проводити?

- Ми не говоримо про якісь інші реформи, ми говоримо про спосіб їх реалізації. Ну, наприклад, податкова реформа, яка впроваджена - це не реформа. Я приватний підприємець і розумію, що це була просто декларація реформи, анонсування реформи, але не реформа. Те ж саме можу сказати і щодо пенсійної реформи. Йдеться не про те, щоб придумати нові реформи, а про те, як їх здійснити.

- З якою програмою ви підете на вибори? Що конкретно ви будете пропонувати своєму виборцю?

- Партія "УДАР" за своєю структурою, принципам відрізняється від інших партій, тому що вона будуватиметься за західним зразком. У нас немає партійної вертикалі, головний принцип діяльності партії - це реалізації конкретних ідей у суспільстві, конкретних реформ. Для всього цього не обов'язково потрібно бути членом партії. Членство у нас взагалі умовне. Це стосується і програми, вона у нас є, її можна почитати, але вона не сильно вже відрізняється від програм інших партій. Головне не у змісті програм, вони дійсно схожі у всіх партій, головне полягає в способах реалізації тих програмних обіцянок, які дають політичні сили. Адже багато обіцянок політсил, які були дані до виборів, після виборів так і залишаються деклараціями. Тому зараз і спостерігається у нас у країні електоральна апатія. Це говорить про те, що людей потрібно переконати, що політика - це справа потрібна. А що стосується конкретних напрямків нашої роботи, то головним залишається європейський вектор. Причому, смію вас запевнити, що якщо "УДАР" буде при владі, а Віталій Кличко стане президентом країни, то Європа моментально змінить ставлення до України. Тому що він один з небагатьох лідерів партії, яка зараз не при владі, має можливість безпосередньо спілкуватися з усіма лідерами провідних європейських держав. Його приймають у Німеччині, Франції, Америці, і скрізь із задоволенням.

- Мішель Платіні Франсуа теж може спілкуватися з усіма лідерами держав, але це не означає, що він стане президентом Франції.

- Я думаю, що якщо висуватиметься, то цілком може. Інша справа, що йому вистачає і УЄФА. Тут якийсь скепсис недоречний, ви запитайте у мешканців Каліфорнії, чому вони двічі обрали губернатором Арнольда Шварценеггера.

- Скільки налічується членів вашої партії?

- Точних цифр я вам не назву, але ще раз повторюю, що партія йде на вибори не з кількістю членів партії, а з кількістю симпатиків. Нам важливо не скільки в нас анкет лежить у відділі кадрів, а скільки людей симпатизують нашим ідеям, нашому лідеру, нашому політичному бренду.