"Незабаром свята: День святого Миколая, потім кінець світу, потім - Новий рік", - цей іронічний жарт став лейтмотивом другої половини 2012 р. Перша половина, а з нею і весь 2011 р. і зовсім перетворилися на всесвітню гру "вірю - не вірю". Ще кілька днів, і всі суперечки будуть закінчені, лише найбільші шанувальники проекту "Апокаліпсис-2012", можливо, будуть усе ще на щось чекати. У них є тритижневий зазор з посиланням на невпевненість учених-майяністів, які по-різному тлумачать календар майя. Хоча, як показує практика, людей мало цікавлять аргументи в питаннях масштабних катастроф.

"Увесь світ вірить у це. Але чому тільки не вірить увесь світ!" - Фрідріх Ніцше.
 

Кінець світу: з чого все почалося

Досліджуючи загальну історію роду людського (або хоча б читаючи статтю "Кінець світу" у "Вікіпедії"), стає зрозуміло, що очікування апокаліпсису людству не в новинку. Це, можна сказати, його улюблене і регулярне заняття. За дві з гаком тисячі років нашої ери фатальних дат накопичилося під сотню, з них третина - з вказівкою не тільки року, але й дати. Близько десятка нездійснених апокаліпсисів і зовсім мали відбутися у суворо певний час. Причин, за якими світ уже не одного разу мав відправитися в тартарари, не так уже й багато. Умовно, їх можна розділити на три групи: релігійні, наукові та фантастичні. З першими все ясно - сюди відразу відправляються перше тисячоліття від Різдва Христова, тисячоліття з дня розп'яття Христа, 666 рік ("число звіра", або диявола), 1500-й теж мав стати роком другого пришестя, як і менш "круглі" 1648 , 1843, 1874, 1994. У XVI столітті прогнозувати апокаліпсиси було модно серед учених і діячів мистецтва та літератури. 18 жовтня 1533 р. мав настати кінець світу згідно розрахункам німецького математика і ченця Майкла Штіфеля, в період з січня по лютий 1524 р. або в червні 1525 р. очікував апокаліпсису німецький астролог і математик Йоханнес Штоффер. І навіть Сандро Боттічеллі позначився апокаліптичними настроями. Автор ніжної "Венери" і чарівної "Весни" пророкував, що кінець всьому настане за три з половиною роки після настання 1500 р.

Ми все ще живі, і цей факт не може не тішити. Більш того, захід світу може відбутися ще не один раз, якщо вірити святому Малахії, який передбачив апокаліпсис після смерті нинішнього папи Римського Бенедикта XVI. Серед інших версій - інверсія магнітного поля Землі до 2021 р.; зіткнення астероїда Апофіс із Землею у 2036 р.; у 2060 р. - кінець світу за розрахунками Ісаака Ньютона; у 2242 - кінець світу за теорією зміни планетних епох (кінець епохи Сонця). Якщо вірити Рашад Халіфу, який досліджував Коран, апокаліпсис настане у 2280 р. "Добрі" вчені дають нашій планеті ще від 5 до 15 млрд. років, і пророкують загибель Землі внаслідок охолодження Сонця або Великого вибуху.
 

Голлівудська уява

Але жодна з версій ще не користувалася такою популярністю, як версія майя. А винен у всьому Голлівуд. Відомості про майя, їх літочислення і вірування не досягли б мозку широкої громадськості, якби не Роланд Еммеріх. Цей майстер голлівудських катастроф відточував майстерність знищення людства в багатьох фільмах - "День Незалежності", "Годзилла", "Післязавтра". Але розвернувся на повну режисер у картині "2012", що вийшла на екрани у 2009 р. Це один з тих безжальних фільмів, у яких врятувати Землю апріорі не можна. У фіналі виживають тільки 400 тис.осіб і ті, хто на момент апокаліпсису знаходився на африканському континенті. Треба думати, що Африку режисер залишив на майбутні картини, щоб було з чим повправлятися. Та й доля тих, що вижили на ковчегах викликає побоювання. І хоч про сиквел "2012" поки не йдеться, Еммеріх планує зняти два продовження фільму "День незалежності". Яка ще інопланетна напасть чекає людство - поки загадка.

Жменька фактів про цивілізацію майя породила небувале бродіння умів, а грандіозні спецефекти закріпили результат. Про те, що вірування майя у фільмі витлумачені неправильно і мало відповідають дійсності, майяністи у всьому світі заявляли неодноразово. Але якщо вже люди хочуть у щось вірити, голос логіки та розуму навряд чи їх зупинить.

"Взагалі вся ця фішка пішла від американського вченого Майкла Коу, який пожартував з приводу кінця світу, коли знайшли стелу в мексиканському містечку Кирігуа. Останньою датою на цій стелі якраз було 21 грудня 2012 р., якщо переводити в григоріанський календар", - розповідає Денис Устинов, який писав дипломну роботу з культури майя на історичному факультеті Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна.

"Жарт про апокаліпсис пролунав ще в 40-х рр., з того часу він зміцнів. Календар у майя виключно складний, багатогранний. Він описує рух Місяця, Сонця і Венери, все це стикується в кілька великих коліс, які крутяться одне в іншому. Раз на 5125 колеса місячного, сонячного і венерианського календарів сходяться, що знаменує закінчення епохи. В епосі майя Чилам Балам теж є натяки на кінець світу, пов'язані із закінченням епохи П'ятого сонця, яка зараз якраз закінчується. Майя вірили, що повинен спуститися бог з трудновимовним ім'ям і ця епоха повинна закінчитися великим землетрусом", - говорить Устинов.

У той же час дослідник стародавньої цивілізації відзначає, що багато вчених-майяніст схильні вважати, що індіанці мали на увазі духовний аспект людства. "Людина стане духовно іншою. Простіше кажучи, відбудеться повне переродження: хороші люди стануть поганими, а погані - хорошими", - підкреслив Устинов.

Він додав, що в перекладі календаря майя в доступний нам григоріанський теж могла бути помилка. "Коли світила майяністики ще на початку ХХ століття переводили літочислення майя в григоріанський календар, то там, цілком можливо, закралася помилка, і різниця може бути десь у три тижні. Його потім коригували, але, цілком можливо, ще якийсь розбіжність залишилося. Якщо нічого не сталося до сьогодні, значить, помилка могла бути в інший бік. У крайньому випадку, три тижні у нас ще є", - стверджує Устинов.
 

Коли все погано, чому б і не померти?

Бути чи не бути кінцю світу - питання, безумовно, дуже цікаве. Але важливо інше: чому деякі люди з таким нетерпінням чекають, коли світ відправиться до всіх чортів? На думку психолога Максима Жидка (Харків), головна причина - в неблагополуччі і неосвіченості тих, хто вірить у дату кінця світу.

"На мій погляд, це симптом хвороби суспільної свідомості, і пов'язано це з руйнуванням наукових світоглядів і виникненням на їх місці міфологічних картин світу, властивих первісним людям. Кінця світу боїться саме первісна людина, тому що її приваблюють будь-які інтелектуальні конструкції, які підтверджують її страхи. Люди починають вірити в кінець світу в тому суспільстві, де спостерігається криза. В благополучному суспільстві (західноєвропейських країнах, США) подібні настрої йдуть від неблагополучних категорій громадян. Адже коли людина задоволена умовами життя, їй ніколи і нема чого думати про кінець світу. Для тих ж, хто постійно бореться за виживання, кінець світу - це надія на те, що всі труднощі закінчаться", - упевнений психолог.

На думку Жидка, плутати релігійні погляди про апокаліпсис з масовою істерією на грунті блокбастера не варто. Підгрунтям для цих вірувань служать зовсім різні погляди і світосприйняття. "Для християн кінець світу - прогнозована, очікувана і радісна подія, справжній християнин повинен бути готовий померти в будь-який момент. Але, я більш ніж упевнений, що по-справжньому віруюча людина не буде чекати кінця світу", - підкреслив психолог.

"Це міф, вигідний комерційний хід. Про календар майя міркують ті люди, які дуже слабо розуміють, що це таке. У кожного часу є свої страшилки. На початку 2000-х це були теракти, до цього - голод, епідемії та ін.. А страхами, як відомо, дуже легко розкрутити людей на гроші. Кінець світу - це сучасний бізнес-проект", - говорить Жидко.

Про те, що очікування кінця світу саме 21 грудня 2012 р. - людська примха, яка нічого спільного з вірою не має, неодноразово говорили представники церкви. Керівник місіонерського відділу Харківської єпархії УПЦ протоієрей Олег Боровльов говорить, що апокаліпсис буде, але коли саме це станеться, людям знати не дано.

"Позиція церкви певною мірою розділяє загальне очікування. Але це не стосується конкретної дати. Про день і годину кінця світу не знає ніхто, крім Бога й ангелів на небесах. Тож заяви про апокаліпсис 21 грудня - це підступи шарлатанів. Кінець світу може наступити в будь-який момент, і важливо готувати свою душу до цієї події. Адже кінець світу - це не кінець світу, якщо його можна пересидіти в бункері. До того ж, для кожної людини кінець світу - це кінець її життя, смерть ", - пояснює священик.

Але ніякі пояснення священиків, учених або психологів не здатні похитнути віру тих, хто масово купує в магазинах сірники, свічки та консерви. Фразу "кінець світу" багато хто сприймає буквально. Люди чекають масових відключень електрики на кілька днів, бо і запасаються горючими матеріалами. Зірки теж не пасуть задніх і ведуть серйозну підготовку до апокаліпсису. ЗМІ повідомляють, що співачка Ірина Білик побудувала у дворі заміського будинку підземний бункер і збирається там пересидіти всі біди 21-го грудня. У разі чого до неї збираються приєднатися діячі шоу-бізнесу Дмитро Коляденко, Таїсія Повалій та інші. А простим людям залишаються тільки консерви та свічки, які, до слова, здорожчали на ринках Харкова у 2-2,5 рази.

Харківські МНСники рапортують: до надзвичайних подій готові завжди, і 21 грудня винятком не стане. Ніяких додаткових заходів безпеки рятувальники поки робити не збираються, але не скупляться на рекомендації для населення.

"Раз уже громадяни масово купують свічки і сірники, МНС рекомендує масово запасатися вогнегасниками. Ми рекомендуємо кожному громадянину додатково придбати по десть вогнегасників. А особливо свідомі громадяни можуть придбати по пожежній машині. Ми розуміємо, що часу залишилося небагато і з реалізацією цієї рекомендації можуть виникнути складнощі. Якщо це відбудеться, то кінець світу доведеться перенести", - іронізують в облуправлінні МНС.
 

Бути, не бути або не заморочуватися?

Лама з монастиря Гьяндрек під Кайласом, відомий як оракул Шамбали, зробив заяву для NASA. У своєму посланні він розповів, що 21 грудня 2012 року Земля разом з Сонячною системою пройде через галактичну "нульову смугу". Лама стверджує, що 21 грудня близько 10 ранку за московським часом настануть повна темрява і тиша. Не буде світла, електрики, зв'язку і звуків. Оракул навіть дав низку рекомендацій для людства, як таку напасть пережити. Наприклад, усією родиною залишити великі міста і виїхати на природу (при цьому, не забувши документи та готівку), запастися водою і їжею на 2 місяці, а також свічками і сірниками. Якщо ви все-таки вирішили залишитися в місті, потрібно завісити вікна і на вулицю без потреби не виходити. Крім того, "не вірити своїм очам і вухам" і постаратися не панікувати.

"Status Quo" провело власне невелике опитування серед користувачів "Facebook". Ми запитали їх про те, що вони будуть робити 21 грудня. Чи запаслися свічками і продуктами, чи вірять у те, що настане кінець світу, і чи є для цього підстави?
 

Максим Розенфельд, викладач Академії дизайну і мистецтв:

- Я не запасався нічим. У кінець світу не вірю і вам не раджу. Для цього "кінця світу" не більше підстав, ніж та для будь-якого попереднього. У таких речах я довіряю інтуїції, "внутрішнього голосу" і т.п. Якщо не довіряти їм, то кінець світу настане особисто для вас, а весь інший світ цього не помітить. Громадянам раджу гарненько відзначити кінець робочого тижня (це буде п'ятниця), і тоді у них назавтра напевно буде так боліти голова, що вони самі будуть раді будь-якому зі сценаріїв кінця світу.
 

Юрій Удовенко, президент компанії "ІТЛ":

- Пропоную варіант: укладати парі між тими, хто вірить у можливість кінця світу і боїться його настання, і тими, хто не вірить. Перші ставлять на кінець світу, другі - на його ненастання. У результаті виграють усі: якщо кінець світу не настане, перші будуть раді, хоча втратять гроші. Якщо настане - другим усе одно не доведеться віддавати! А страховим компаніям можна продавати поліси. До речі, це розумніше, ніж купувати свічки.

Костянтин Пономарьов, модельєр:

- Я свято вірю в принцип "бритви Оккама" - найпростіше пояснення і є правильне. Для мене просте пояснення таке: інша частина календаря майя просто не збереглася. Тому у мене вже є плани на 22-е грудня. А на 21-е порада проста: будьте добрими.

Роман Пятковка, фотограф:

- 21 грудня я буду робити те, що роблю щодня. Вдень працювати і радіти життю, увечері - розважатися і радіти життю. Нічим запасатися не буду і ні в якій кінець світу не вірю. Мені абсолютно не цікава ця тема, тому ніяка інформація з цього приводу мене не хвилює. Масовий психоз небезпечний, а іноді просто смішний. Усім пропоную розслабитися і готуватися до Нового Року. Спіть спокійно, нічого не відбудеться до другого пришестя, а це буде не скоро.
 

Антон Подлуцький, головний редактор "РБК-Україна":

- Свічками я не запасався, бо в умовах, якщо вірити пророцтву, тотальної зупинки квантових потоків і зникнення електричних імпульсів, життя припиниться миттєво, а свічки з гречкою тут не допоможуть. Це вже не пам'ятаю, який за рахунком кінець світу із часів білого братства, тому раджу нікого не слухати, а продовжувати жити. Ажіотаж же, якщо думати за принципом "кому вигідно", цілком може бути спровокований, наприклад, ритейлерами і дрібними продавцями - треба ж зробити виторг.
 

Василіса Фролова, телеведуча:

- Я останнім часом випічкою захопилася, так от, мені дуже хочеться ще встигнути навчитися пекти кілька видів пирогів і тістечок. А якщо всерйоз задуматися про пророцтва, то сутність кінця світу в тому, що планета зануриться лише на три дні в непроглядну пітьму. З такого приводу, напевно, непогано було б зварити заздалегідь декілька видів каш, вони корисні, та і сухарі можна буде у сусідів позичити, а от каші - навряд чи. А для того, щоб роздобути вогонь після апокаліпсису, я проковтну кресало. З ним можна буде розпалювати святкові феєрверки до самого 3 січня - як відомо, на цей день припадає святкування кінця світу за старим стилем.
 

Євген Захаров, правозахисник:

- Нічим не запасався, всі ці вигадки про кінець світу - просто дурниці. Громадянам раджу купувати подарунки своїм близьким до Різдва і Нового року, якщо ще не купили.
 

Андрій Барташов, журналіст:

- 21-го, найімовірніше, буду працювати - знімати якусь тупість про кінець світу, який не настане. Свічки і продукти у мене є на дачі, але спеціально для кінця світу ними не запасався. Свічки завжди були - іноді світло відключають, продукти - це консервація, заготовлена ​​за літо. Громадянам раджу зібратися з сім'єю і повечеряти під гарну музику, без телевізора. Можна при свічках.
 

Ксенія Нікс, автогонщиця:

- На 21 грудня в мене грандіозні плани, не до кінця світу! Я білка-заготовниця, тому продуктів і свічок у мене завжди як перед кінцем світу. Раджу всім не валяти дурня і зайнятися корисною справою.

Роман Марабян, головний лікар Харківського обласного будинку дитини № 1:

- Я вірю в кінець світу і в друге пришестя, бо є віруючою людиною. Спробую встигнути повернути всі борги і виконати свої обіцянки до 23:59:59 20 грудня. Може, встигну зустріти свою другу половинку і померти з нею, як у казці, в один день. Буду на роботі з тими, кому я потрібен. Страх смерті придушує волю і розум людини, маніпулятори століттями користувалися цим у своїх цілях, не змінилися люди і в XXI столітті. Треба заспокоїти дітей і все їм розповісти про стародавній міф у формі казкового оповідання, бути поруч з дитиною, проявляючи любов та турботу, ні краплі паніки, навіть якщо боїшся сам. Вони можуть реально злякатися і повірити "торговцям смертю" - це класичний розвод на гроші. У всьому світі розкуповуються товари, путівки в круїзи, плануються весілля і різні урочистості, зростає попит на ритуальну атрибутику та всяку нісенітницю. Бабло перемогло зло і взялося за смерть. Пропоную перенести свята Новий рік, Різдво, Старий Новий рік та Водохрещу на 17, 18, 19 і 20 грудня відповідно, влаштувати вселенський флешмоб на 4 дні! Чоловікам - винести сміття і знайти свої шкарпетки, милим жінкам - перестати сумніватися в своїй красі і набути впевненості в собі. Ви - наше головне багатство і сенс існування.
 

Анастасія Даугуле, телеведуча:

- 21 грудня в мене робочий день, вечірній ефір "Подробиць". З прогулами у нас суворо, написати в пояснювальній "кінець світу" - значить автоматично позбутися премії в кінці року. Тому доведеться йти на роботу та збирати найбільш нестандартні вчинки співгромадян, які чекають апокаліпсису. Передчуваю, що в цей знаменний день буде чудовий випуск новин, і мене, як новинаря, це не може не тішити. Свічками та продуктами, незважаючи на загальний ажіотаж, досі легковажно не запаслася. А ось нове плаття для зустрічі Нового року купила. І дуже вірю, що не дарма.