Реконструйований Таранівський музей гвардійців-широнінців відкрився 17 листопада у Зміївському районі Харківської області. На реконструкцію та оновлення експозиції музею було виділено 282 тис. грн. з бюджету Зміївського району.

Реконструкція пройшла у два етапи: перший етап включав сам ремонт музею, заміну стель, вікон, дверей, підлоги, внутрішні роботи (облицювання стін) та встановлення захисних грат на вікнах (118 тис. грн.), другий етап - монтаж експозиції, електропроводки, освітлювального обладнання, плазмової панелі (164 тис. грн.). Ремонт та оновлення експозиції не проводилися в музеї 38 років.

Після реконструкції музей поповнився експонатами, що розкривають історію і побут Таранівки в період з ХVIII по XX ст. Окрім того, в оновленій експозиції музею - особисті речі героїв Великої Вітчизняної війни, які брали участь у битвах під с. Таранівка, фотографії та зброя часів ВВВ. Поповнювали цю колекцію місцеві мешканці, військово-патріотичне об'єднання, яке діє на території с. Таранівка.

Експозиція музею розміщена у двох кімнатах: перша присвячена історії заснування Таранівки та побуту її мешканців, друга - подвигу 25-ти гвардійців взводу лейтенанта Петра Широніна.

"Цей музей дуже важливий для виховання майбутніх поколінь, і ми не збираємося зупинятися на досягнутому. За рік ми плануємо привозити сюди туристів, а також відкрити спільну експозицію з Чехією", - розповів голова Зміївської райдержадміністрації Євген Мураєв.

За словами директора харківської фірми "ЛІА ЛТД" Василя Шепеля (фірма проводила ремонт у музеї), метою реконструкції та оновлення експозиції було зробити акцент на історії саме села, а не тільки Великої Вітчизняної війни, як було раніше.

Також після реконструкції музею в ньому з'явився новий плазмовий телевізор, на якому відвідувачі зможуть переглядати фотографії, зроблені під час розкопок, відскановані документи і відеоматеріали, пов'язані в історією с.Таранівка.

Директор Зміївського краєзнавчого музею Микола Саян зазначив, що в музеї гвардійців-широнінців ще є що доробляти: зокрема, планується ввести технічний супровід екскурсій і "електронний екскурсовод", який розповідатиме історію експонатів музею.

Перші екскурсії в музеї пройдуть 21 листопада.

Довідка "SQ". Широнінці - солдати взводу під командуванням лейтенанта Петра Михайловича Широніна, що прийняли бій з переважаючими силами противника біля села Таранівка Харківської області.

2 березня 1943 р. на залізничному переїзді Таранівка - Безпалівка німецькі дивізії були зупинені взводом П.Широніна. Головним завданням для бійців було утримання позиції силами взводу. Німці, маючи значну перевагу в живій силі і техніці, кілька разів атакували захисників залізничного переїзду, але широнінці встояли. Це дало можливість радянським військам ліквідувати загрозу оточення Харкова.