Урочисте перепоховання праху шістнадцяти невідомих солдатів Великої Вітчизняної війни, які загинули в боях під с. Таранівка Зміївського району Харківської області 1943 р., відбулося 17 листопада.

Останки були виявлені в ході розкопок, які проводились на території Таранівської сільради членами військово-патріотичного об'єднання "Орієнтир". Як повідомив голова об'єднання Олег Бідулін, в експедиціях цього року брали участь більше 35 осіб. Військово-археологічний розкопки в Зміївському районі проводяться щорічно, в ході розкопок регулярно знаходять різні військові атрибути - медальйони, казанки, ложки та зброю часів війни.

Зокрема, під час розкопок була виявлена ​​могила невідомого воїна зі збереженими фрагментами одягу та взуття, в ній були знайдені металевий ніж з пластмасовою ручкою (рідкість для 1943 р.), ремінь, люстерко, сірники, блокнот і залишки червоноармійської книжки. Оскільки чорнило в ній уже висохли, ім'я померлого бійця встановити не вдалося.

У жалобному мітингу і панахиді взяли участь ветерани Великої Вітчизняної війни, мешканці Таранівки. Голова Зміївської райдержадміністрації Євген Мураєв під час мітингу наголосив: "Ми повинні пам'ятати той подвиг, який здійснили ветерани, для того що б ми могли жити на своїй землі". Померлих воїнів вшанували хвилиною мовчання, після чого пройшла панахида.

Довідка "SQ". 2 березня 1943 р. на залізничному переїзді Таранівка - Безпалівка німецькі дивізії були зупинені взводом лейтенанта Петра Широніна. Головним завданням для бійців було утримання позиції силами взводу. Німці, маючи значну перевагу в живій силі і техніці, кілька разів атакували захисників залізничного переїзду, але широнінці встояли. Це дало можливість радянським військам ліквідувати загрозу оточення Харкова.