В Харькове привели в порядок могилы 25 репрессированных священнослужителейМогили 25 репресованих у 1930-40-х рр. священнослужителів і могила священномученика Олександра (Петровського), розташовані на 6-му кладовищі в Харкові, приведені до ладу. Про це 18 листопада повідомив журналістам директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Віктор Кітанін.

На могилі священномученика Олександра встановлена огорожа (хрест на могилі встановлений 1992 р., пізніше - обеліск), на могилах священнослужителів - кам'яні хрести з їх іменами. Імена деяких з них дізнатися не вдалося, тому на хрестах написано "Тут спочиває монах" або "Тут спочиває черниця". "Могили перебували практично в зруйнованому стані, тому що за ними не було постійного догляду. Кошти міського бюджету на відновлення могил виділити не вдалося. Ми звернулися до підприємців і відновили могили за рахунок спонсорської допомоги. Працівники КП "Ритуал" працювали над цим у свої вихідні", - заявив В.Китанін.

За його словами, роботи велися з середини травня до кінця жовтня цього року. За цей час були встановлені металеві огорожі, мозаїчні хрести з табличками, розбиті квітники, викладені доріжки з тротуарної плитки. Надалі доглядати за могилами будуть працівники КП "Ритуал".

В Харькове привели в порядок могилы 25 репрессированных священнослужителей

Довідка "SQ". За словами В.Кітаніна, під час сталінських репресій у СРСР було репресовано близько 200 тис. священнослужителів. Священномученик Олександр помер у травні 1940 р. у тюремній лікарні Харкова і був таємно похований ченцями.