Пресс-конференция А.Фельдмана

Олександр Фельдман:

- Ви, напевно, всі знаєте, що відбувся мій перехід в коаліцію, він був зроблений відкрито. 10 травня мені дзвонила Юлія Тимошенко, питала про мої наміри. Я чесно їй розповів про те, що я не бачу себе далі в організації, в яку вклав так багато часу, але в якій не порадилися з колективом, не врахували думку простих партійців, а зробили все дуже негарно, через коліно. До мене навіть підходили люди з нашої фракції у Верховній Раді (фракція БЮТ - "SQ") і говорили, що все це було зроблено неправильно (Президія ВО "Батьківщина" 21 квітня ухвалив рішення про звільнення А. Фельдмана з посади голови Харківської обласної організації " Батьківщини ". В.о. голови облорганізації був призначений колишній голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков -" SQ ").

Я дуже довго думав, і скажу чесно, думав би до 1 вересня, я не збирався переходити в коаліцію так швидко, у мене ще залишалися думки, якась тінь "недомовленості" самим з собою. Але тут почалася така масована атака в ЗМІ, провокаційна атака, що я вирішив: треба допомогти цим людям перенаправляти їх енергію на добру справу. Тому я попередив минулого тижня людини, який курирує наші картки (за допомогою яких проходить голосування у Верховній Раді), що буду забирати свою картку і написав заяву.

Хочу попросити всіх, я завжди відкритий, ніколи не відмовляв нікому в коментарях, питайте у мене, а не переписуйте один в одного.

Перегорнута сторінка життя, розпочата нова робота, підключена до неї вся моя команда, яка залишилася зі мною, поставлені перед собою нові завдання. Ще раз говорити, чому і як, це вже всім набридло.

- Згідно з Вашими словами, слід розуміти, що Вас ЗМІ підштовхнули до такого кроку (перехід в коаліцію)?

- Це була остання крапля "огидно", так скажемо. Я знаю, чиї це ЗМІ, знаю, яка велася гра, я думаю, що Ю. Тимошенко не знає і 10% того, що робилося у неї за спиною.

У цій інтризі була задіяна одне з угрупувань нашої партії, всі інші були категорично проти. Вона (Ю. Тимошенко) не послухалася більшості, повірила якомусь меншини, у якого бізнес став наріжним каменем, у якого зобов'язання перед людьми стали нижчими, ніж перед бізнесом. А провокаційні статті про те, що я нібито вже перейшов до коаліції, почали виходити ще до того, як я прийняв таке рішення.

- Ви писали заяву про вихід з фракції БЮТ?

- Ні. Думаю, до 1 вересня я планую працювати в тому режимі, в якому працюю сьогодні. У вересні подивимося на ситуацію, яка буде в Харкові, в Києві, на те, наскільки я буду потрібен коаліції. Хочу підкреслити, що немає задуманого рік тому плану, який ми сьогодні можемо реалізовувати. Більшість дій, які відбулися з моєю командою, були непідготовлені.

Мене запитують, чому народні депутати Валерій Камчатний, Олег Гейман перейшли до коаліції, я відповідаю - вони дорослі люди і знають що роблять.

- Назвіть людей, які затіяли негарну гру, про які ви постійно говорите, але прізвища не називаєте?

- Я не буду називати їхні прізвища, крім того, після цієї прес-конференції я до цього питання взагалі ніколи повертатися не буду.

- Коли була виборча кампанія, Ви неодноразово критикували Партію регіонів. Чи змінилося зараз Ваша думка, погляд на те, що робить Партія регіонів? Чому ви увійшли в коаліцію, чому просто не стали позафракційним депутатом?

- Позафракційний депутат не може допомогти харків'янам. Справа в тому, що людина, яка знаходиться поза коаліцією, навряд чи щось може зробити. А я хочу продовжувати працювати на користь міста і області. Мій новий політичний проект буде пов'язаний саме з областю, з Харковом. Цей проект буде зосереджений на користь для міста і області. Ми будемо працювати над тим, через що нас обирали депутатами від Харкова. Що будемо робити потім - я вже сказав, рішення буде прийматися у вересні.

І ще, чому перейшов в коаліцію? По-перше, вибору особливого немає, є або коаліція, або опозиція. По-друге, я навряд чи буду займатися всім відразу, я буду займатися певними речами. Я 15 років займався правами людини, національними меншинами, цим і хочу займатися. Я писав соціальні закони по дітям-сиротам, пенсіонерам, цим я буду займатися.

Я зустрічався з президентом України і задав йому конкретні питання по своїх напрямках діяльності, отримав позитивні відповіді. Мені є де реалізуватися, є чим займатися.

- Я правильно Вас зрозуміла, що восени можна чекати від Вас нового політичного проекту?

- Я думаю, це буде набагато раніше.

- Посилаючись на статті з Інтернет, де говориться, що на ваш бізнес тиснула харківська міська влада, можна сказати, що Вас змусили перейти в коаліцію?

- Якщо б зі мною не надійшли, тому що надійшла моя власна партія, мене б ніхто б не змусив. Я думаю, у вас не виникає думки ще й про те, що мені заплатили? Мене ніхто не змушував. Якщо б залишалася така ж ситуація, як була в 2005 р., коли ми були разом, коли ми радилися, брали спільні рішення, вигідні для партії, то мого б сьогоднішнього кроку не було. Для мене самого це було несподіванкою, Результати, які ми показали на президентських виборах у Харкові, були краще, ніж у Запоріжжі, Одесі. Ми зробили найбільший результат на південно-сході України. Ми добилися приблизно такого ж результату, який був досягнутий в Харківській області на президентських виборах 2004 р., коли президентом став Віктор Ющенко. Тобто ми повторили результат, який повторити не могли, але ми його зробили. Та мені нема чого виправдовуватися, я буду займатися своєю справою.

- Яким Ви бачите своє політичне майбутнє? Може Ви знаєте, чи планують вас виключити з "Батьківщини"? Чи будете Ви виставляти свою кандидатуру на мера Харкова? Який буде ваш новий політичний проект?

- Я повторюся, ми поговоримо про це у вересні. Я влітку нікуди не виїжджаю, я залишуся тут, буду працювати, спілкуватися, буду питати і думати. Ми зі своєю командою продовжуємо писати законопроекти, спілкуватися з людьми, проводити депутатські прийоми. Що буде потім, куди ми підемо, обов'язково повідомлю пізніше.

З приводу мера, все, що я обіцяв харків'янам, все залишається в силі, але до виборів мера ще залишається багато часу. Пару місяців тому я не припускав, що мені запропонують вийти з БЮТ. Ситуація, яка склалася в партії, була неконструктивною, я не міг залишатися там далі. Хоча, коли йшов, я побажав всім гарної роботи. Я не плював у криницю, з якої пив воду. Я нікого ні в чому не звинувачую, життя все розставить по своїх місцях.

- У Вас дуже великий досвід парламентської роботи, як Ви вважаєте, чи не доцільно в парламенті мати групу, яка не буде провладним блоком і не буде опозицією, вона буде окремим блоком, який має свій погляд?

- Не можна відповісти однозначно. У 2002 р. дуже багато хто намагався створити свої маленькі фракції. Іноді, володіючи золотою акцією, можна поспекулювати, але не завжди це працює, це точно не надовго. Не думаю, що багато питань в нинішній політичній ситуації може вирішити маленька група людей.

Не думаю, що в Партії регіонів немає проблем. Напевно там теж є угруповання, якісь групи за інтересами. Чи вдасться згуртуватися, знайти спільні інтереси - будемо працювати. Якщо буде знову розрив, якщо будуть вирішувати питання вузькопрофільні, узкобізнесовие, "вузько" для себе, ми так і будемо топтатися на місці.

- Чи чекати потепління Ваших відносин з міськими, обласною владою?

- Вони не будуть торгувати насінням, я не буду видавати кредитів - ми будемо займатися різними речами. Міська влада буде займатися містом, обласна влада - областю. Я буду з задоволенням допомагати, якщо знадобиться моя допомога. Мені все одно, хто цю допомогу буде просити і якою вона буде: будь то будівництво парку, театру. Єдине, хочу, щоб до мене не було питань: в якій я партії, в якій я коаліції. Щоб працювати, не потрібні якісь спеціальні значки.

- Уточнення з приводу Вашого проекту, це буде проект регіонального значення?

- Поки планується регіонального значення, до того часу, поки ми не створимо структуру, яка дійде до кожного села. Не буду приховувати, основна увага буде приділятися Харкову, тому що в ньому живе 60% виборців, і я ньому живу, я його дуже люблю.

Поки планується, що це буде громадська організація, далі буде видно, буде це блок або якусь освіту. Дайте зосередитися. Те, що відбулося по відношенню до мене, було несподіванкою, я цього не передбачав, тому нічого не готував. Те, що я хочу робити і буду робити, буде робитися без почуття помсти.

- Ви будете працювати з колишньою командою?

- Це буде та команда, яка хоче працювати, команда, яка прийшла зі мною. Крім того, ми будемо проводити багато проектів для пошуку нових людей. З одного боку, був удар і ми зробили крок назад, з іншого - це був поштовх, ми відкрили для себе нові можливості і нові перспективи.

- Ви прийняли рішення про входження в коаліцію після розмови з президентом?

- Я прийняв рішення до цього. З ним я говорив про проблеми ромів в Закарпатті, кримських татар у Криму, про що відроджується антисемітизм, і я побачив інтерес президента до цих проблем.

Також я буду продовжувати всі свої старі проекти. Нічого з того, що робив і обіцяв, згортати не збираюся.

У травні ми дамо звіт про виконану роботу, ми чекаємо пропозицій для подальшої роботи, ми відкриті для всіх, я готовий працювати з усіма: партійну, національну приналежність питати не буду.

- На продовження питання про взаємини з міською владою: вже зрозуміло, чи будуть зносити кіоски на ринку Барабашово, берете участь ви в реконструкції прилеглих вулиць?

- Що стосується відносин з міською владою, Барабошово. У нас з 26 квітня 1996 не було жодного дня, в який би не було проблем з міською владою, обласними, пожежниками, з тисячами організацій, які приходять до нас за допомогою, намагаючись назвати це контролем. Це було постійно і є зараз: занадто велика територія, надто багато працює людей, дуже незахищений бізнес, який ми намагаємося захищати.

Міська влада, маючи таке містоутворююче підприємство, таке надходження податків, повинні допомагати розвивати його і заробляти більше.

- Чи будете Ви приймати участь в обласній конференції "Батьківщини"?

- Навряд чи, не хочу відволікати своєю присутністю, додавати інтриги, базікання, хочу почати нове життя. Сторінка перегорнута, у мене немає претензій, є почуття жалю, що так непрофесійно надійшли з величезною командою людей.