Україні потрібна пенсійна реформа - така думка 89,9% харків'ян, які взяли участь в опитуванні на тему: "Чи потрібна Україні пенсійна реформа: думка харків'ян", проведеному Харківською філією Інституту проблем управління ім.Горшеніна. Проти проведення пенсійної реформи в Україні висловилися 1,3% опитаних, 8,8% респондентів не змогли відповісти на це питання.

57% опитаних городян негативно ставляться до ініціативи уряду збільшити пенсійний вік, 34,5% ставляться до можливого збільшення пенсійного віку позитивно, не змогли відповісти на запитання 8,5% респондентів.

На думку 66,7% харків'ян основною причиною збільшення пенсійного віку є брак коштів у бюджеті. 39,8% опитаних головною причиною вважають необхідність збільшення розміру пенсії. Про те, що поштовхом для збільшення пенсійного віку послужив відтік працездатного населення, заявили 33,7% респондентів. 27,7% харків'ян першопричину даної ініціативи бачать у загальносвітовій тенденції підвищення пенсійного віку. 26,5% респондентів вважають, що ця вимога Міжнародного валютного фонду (МВФ), 20,5% головною причиною назвали старіння населення і 3% опитаних харків'ян не змогли відповісти на це питання.

61% харків'ян вважає, що в Україні має бути солідарна пенсійна система (коли кошти на виплату пенсій беруться з податків працюючих громадян). На користь накопичувальної системи (коли відрахування від зарплати накопичуються на особовому рахунку) висловилися 28,5%. Не змогли відповісти на це питання 10,5% респондентів.

73,5% опитаних харків'ян заявили, що не розраховують на будь-який додатковий прибуток із досягненням пенсійного віку, крім державних пенсій. Мають намір мати додатковий прибуток 14,7% харків'ян, не змогли відповісти 11,8% респондентів.

Не вживають ніяких дій, щоб забезпечити себе матеріально після виходу на пенсію і розраховують виключно на державу, 75,5% опитаних городян, 12,5% респондентів вкладають гроші в нерухомість або займаються бізнесом, 7,7% респондентів відкладають гроші про запас, 5,8% розраховують на допомогу дітей і родичів, 12,5% не змогли відповісти.

Якщо б пенсії в Україні відповідали європейським стандартам, на збільшення пенсійного віку погодилися б 45% опитаних харків'ян, 1,3% так само виступали б проти і 40,2% не змогли дати однозначну відповідь на це питання.

Довідка "SQ". Опитування на тему: "Чи потрібна Україні пенсійна реформа: думка харків'ян" проводилося з 13 до 15 листопада в місцях масового скупчення людей. Згідно стихійної вибірки було опитано 600 осіб старше 18 років. Квотами виступали стать і вік респондентів.