Урочисте покладання квітів до монумента Незалежності на честь 20-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України відбулося 16 липня на пл. Рози Люксембург в Харкові. Про це повідомив офіційний сайт Харківської міськради. У церемонії покладання взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, заступник голови Харківської облдержадміністрації Вадим Ландсман, заступник голови Харківської облради Вікторія Казакова, заступник міського голови Михайло Фатєєв, представники політичних партій, громадських організацій та духовенства.

Довідка "SQ". Декларація про державний суверенітет України була прийнята 16 липня 1990 р. У документі йшлося: "Відносини Української РСР з іншими радянськими республіками будуються на основі договорів, укладених на принципах рівноправності, взаємоповаги і невтручання у внутрішні справи. Принципи Декларації про суверенітет України використовуються для укладання союзного договору ". На честь цієї події 28 липня 1990 р. у Харкові на пл.Свободи був встановлений пам'ятний камінь.

24 серпня 1991р. Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України. Ця дата стала Днем незалежності України.