- Доброго дня, шановні інтернет-користувачі! Дякую вам за те, що ви , берете участь в цій конференції, сподіваюся відповісти на всі ваші запитання.

- Чув, що скоро "МЕГАБАНК" відзначатиме 20-річчя. Вітаю! Чи буде банк проводити до цієї дати які-небудь мегаакціі, на які варто звернути увагу? Може, якісь ексклюзивні для Харкова пропозиції? А як взагалі будете відзначати? Дякую, удачі!

- У ювілей приємно підбивати підсумки роботи за минулий період, намічати плани на майбутнє. Ми задоволені тими результатами, яких досягли на сьогодні, і вважаємо, що у нас чудові перспективи. Банк розвивається, демонструючи високі показники розвитку, і ми вдячні всім нашим клієнтам і партнерам за ефективну співпрацю.

До ювілею ми підготували низку акцій для наших клієнтів: це кредитні й депозитні програми, а також нові послуги з розрахунково-касового обслуговування.

23 червня в Харківському театрі опери та балету ім. М. Лисенка ми проведемо урочистий захід, присвячений нашому ювілею, відвідати який запрошуємо своїх клієнтів, партнерів, акціонерів, а також співробітників банку.

- Олено Михайлівно, світові та українські експерти пророкують другу хвилю світової фінансової кризи, яка торкнеться, в тому числі, і України. Чи буде "МЕГАБАНК" починати у зв'язку з цим якісь дії, обмежувати кредитування, заморожувати активи і т.д.?

- Поки що настання другої хвилі кризи, яку прогнозують експерти, не відчувається. Тим не менше, запорукою стабільності будь-якого банку є запас ліквідності, рівень адекватності капіталу. Рівень адекватності капіталу "Мегабанку" на 1 червня становить 32% при нормативі НБУ 12%, і цей показник є одним з найбільш високих в банківській системі України. Нормативи ліквідності, встановлені НБУ, "МЕГАБАНК" виконує зі значним перевищенням, тому ми впевнено дивимося в майбутнє.

- Цікаві мотиви ребрендингу: були об'єктивні причини або "час прийшов витратити гроші"?

- Процес ребрендингу, який "МЕГАБАНК" розпочав у 2010 р., є наслідком внутрішніх змін, що відбулися в банку в кінці минулого - на початку цього року. Справа в тому, що до складу акціонерів "МЕГАБАНК" увійшли ЄБРР, німецький банк KfW і Міжнародна фінансова корпорація, яка входить до структури Світового банку. Ми хочемо показати банківського співтовариства і новим клієнтам, що "МЕГАБАНК" тепер - якісно нове фінансова установа з широкими можливостями і високим рівнем професіоналізму. Новий імідж банку позитивно сприйнятий нашими клієнтами і партнерами.

Три крапки в новому логотипі "Мегабанку" - це три основні принципи роботи банку. Перша символізує стабільність і європейський підхід до роботи, друга - довіру і дружелюбність, третя - динаміку, інноваційність та постійне прагнення до розвитку. Синій колір - колір стабільності, червоний - колір енергії.

- Олено Михайлівно, чи дають в "Мегабанку" іпотечні кредити?

- Так, у нас є такі продукти. Ми видаємо кредити на придбання нерухомості строком до 10 років. Зараз проодиться акція, приурочена до 20-річчя банку, в рамках якої можна отримати кредит за пільговими процентними ставками. Більш детальна інформація про кредитування є на нашому сайті.

- Скажіть, будь ласка, з чим пов'язана зміна назви банку з відкритого акціонерного товариства "МЕГАБАНК" на публічне акціонерне товариство "МЕГАБАНК"?

- Із внесенням змін до закону України "Про акціонерні товариства".

- Який ваш прогноз щодо долі євро і Євросоюзу? Чи не буде повернення до національних валют?

- Я вважаю, що повернення до національних валют не буде: євро - досить сильна валюта. Якісь коливання, можливо, ще будуть. На мою думку, у найближчій перспективі курс євро може трохи відхилятися в той або інший бік від встановленого курсу. Але передумов для сильних коливань немає.

- В якій валюті, на ваш погляд, краще зберігати заощадження? Долар? Євро? Можливо, рубль?

- Ми рекомендуємо з метою диверсифікації ризиків від змін курсів валют зберігати заощадження в різних валютах, при цьому з урахуванням короткострокових і довгострокових прогнозів по курсах валют можна віддавати перевагу тому чи іншому виду вкладів.

- Міністерство фінансів України 3 червня опублікувало перелік банків, які будуть виконувати функції агентів з оформлення відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики. У цей перелік також включено ПАТ "МЕГАБАНК". Розкажіть про це детальніше.

- "МЕГАБАНК" пропонує оформити бюджетне відшкодування сум ПДВ шляхом придбання платниками ПДВ облігацій внутрішньої державної позики через представництва "МЕГАБАНК" за місцезнаходженням юридичної особи.

Також ПАТ "МЕГАБАНК" планує надавати додаткові послуги з операцій з облігаціями внутрішньої державної позики, а саме: кредитування за ринковими процентними ставками строком від одного до шести місяців під забезпечення ОБГЗ, продаж облігацій внутрішньої державної позики на вторинному ринку на вигідних для клієнта умовах, викуп ОБГЗ в портфель банку, надання консультацій.

- Коли закінчиться ремонт будівлі на вул.Артема, 30?

- Ми плануємо закінчити першу частину реконструкції фасаду Головного офісу банку до 23 червня - до дня святкування ювілею.

- У травні відзначався День банківського працівника. У цей день вшановують найуспішніших працівників банківської сфери. Якими нагородами може похвалитися "МЕГАБАНК"?

- Низку наших працівників було удостоєно нагород Харківської облдержадміністрації, міськради, Асоціації українських банків, Київської банківської спілки, а також нагород органів місцевого самоврядування інших регіонів України.

- Ваш банк вдається до послуг закордонних консалтингових компаній. Нові акціонери також надають вам методичну допомогу. У чому полягає цей консалтинг? Невже західні стандарти ведення бізнесу застосовні до наших реалій?

- "МЕГАБАНК" розвивається, орієнтуючись на міжнародні стандарти ведення бізнесу. Наша співпраця з міжнародними фінансовими організаціями розпочалося у 2005 р., коли "МЕГАБАНК" став першим пілотним банком у проекті IFC "Впровадження корпоративного управління в банківському секторі України" і успішно реалізував цей проект. Зараз стандарти корпоративного управління використовуються у всіх великих підприємствах, які співпрацюють із зарубіжними партнерами.

"МЕГАБАНК" в рамках технічної допомоги, що надається новими акціонерами, отримує консультації з питань мікрокредитування, удосконалення системи управління ризиками, організації управління регіональною мережею, формування бізнес-планів. Без впровадження західних стандартів ведення бізнесу неможливо залучення серйозних інвестицій.

- Десятки тисяч ваших клієнтів незабаром відправляться до Криму. Чому там так мало банкоматів "МЕГАБАНК"? Що робиться в цьому напрямку?

- На сайті "МЕГАБАНК" є нова функція, що дозволяє при заданому маршруті показати відділення і банкомати "МЕГАБАНК" за маршрутом слідування клієнта.

Ми постійно працюємо над розширенням нашої термінальної мережі у всіх регіонах України. Крім того, ви можете скористатися послугою отримання готівкових коштів у банкоматах і терміналах наших партнерів, інформація про які теж є на нашому сайті.

- Чи фінансує зараз "МЕГАБАНК" великі підприємства?

- Так, фінансуємо. Портфель корпоративних клієнтів "Мегабанку" на сьогодні складає 1 млрд. 900 млн.грн. У структурі кредитного портфеля частка кредитів, виданих великим корпоративним клієнтам, складає 40%. У нас діють різні програми кредитування для поповнення обігових коштів терміном на 1-2 роки, а також на придбання основних засобів строком на 3-5 років.

- Чи видає "МЕГАБАНК" споживчі кредити населенню?

- Так, ми видаємо споживчі кредити під забезпечення чи гарантію платоспроможного поручителя. Тим клієнтам, які одержують зарплату на пластикові картки в "Мегабанку", ми також видаємо овердрафти розміром від 3 до 5 місячних окладів.

- Зараз багато говорять про неможливість клієнтів погашати іпотечні кредити. Чи багато в "Мегабанку" таких кредитів і які заходи ви вживаєте стосовно проблемних клієнтів?

- Питома вага проблемних кредитів у кредитному портфелі банку становить 4%. У будь-яких ситуаціях ми намагаємося знайти рішення спільно з позичальником. Після аналізу фінансового стану клієнта ми пропонуємо або реструктуризацію кредиту (зниження обсягів платежів та збільшення термінів кредиту), або спільну реалізацію предмета застави. Якщо клієнт відмовляється виконувати свої зобов'язання перед банком, банк починає претензійно-позовну роботу.

- Ви видаєте кредити на житло та автомобілі за умови, що клієнт самостійно сплачує 50% і 40% їх вартості відповідно. Чому так багато? Це вимоги регулятора або прагнення банку убезпечити свої активи?

- Це ринкові умови. З урахуванням стабілізації економічної ситуації розмір початкового внеску поступово буде скорочуватися.

- Олено Михайлівно, ви сказали, що в день народження банку підбиваються підсумки і будуються плани на майбутнє. З підсумками все зрозуміло, а от які плани на майбутнє? Яким ви бачите "МЕГАБАНК" ще через 20 років?

- Зараз спільно з нашими новими акціонерами, ЄБРР і KfW, ми розробляємо стратегію роботи банку на найближчі 5 років - до 2016 року. Нова стратегія буде затверджена до кінця 2010 р. В планах наступної п'ятирічки - увійти до 20-ку найбільших банків України і, відповідно, посилити нашу присутність на ринку банківських послуг. Звичайно, ми не заглядаємо так далеко, на 20 років уперед, але налаштовані на постійний і динамічний розвиток.

- Якими послугами "МЕГАБАНКУ" можна скористатися через інтернет, не приходячи в офіс?

- Через інтернет ви можете оплатити комунальні послуги, відкрити поточний рахунок.

- Я читала, що керівництво Єдиного розрахункового центру, створеного "МЕГАБАНК", ініціює впровадження цієї системи на всеукраїнському рівні. Таке рішення неможливо без підтримки влади - Кабінету міністрів чи Верховної Ради. Ви вже виходили з такою пропозицією? Що потрібно для реалізації цієї ідеї?

- Так, ми зверталися до центральних органів влади з пропозицією про створення Єдиного розрахункового центру з оплати комунальних послуг на всеукраїнському рівні. На даний момент це питання розглядається Кабінетом міністрів. Ми вважаємо, що створення єдиної системи прийому комунальних платежів дозволить забезпечити прозорість оплати, оперативне та об'єктивне інформування органів виконавчої влади про стан заборгованості та рівень оплати.

Дякуємо за цікаві запитання та увагу до "МЕГАБАНКУ"! Ми сподіваємося всіх вас бачити серед наших клієнтів. Бажаю всім успіхів і удачі в реалізації планів!