В Мерефе освятили новый храмАрхієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій 13 січня, напередодні Богоявлення, відвідав храм Різдва Богородиці в Мерефі Харківської району, де освятив престол і звершив літургію. Про це повідомляється на сайті Харківської єпархії Української православної церкви (Московський патріархат).

Архіпастиреві співслужили настоятель храму протоієрей Василь Пападинець, духовенство Харківської єпархії, на богослужінні були присутні мер Мерефи Веніамін Ситов, інші представники органів влади. Після святого причастя архієпископ Онуфрій привітав настоятеля та парафіян храму Різдва Богородиці зі святом та освяченням престолу, жертводавцям та меценатам були вручені церковні нагороди.

Як повідомила єпархія, перший камінь храму Різдва Богородиці в Мерефі був закладений у 2007 р., будівництво здійснювалося на місці молитовного будинку, в найближчих планах парафіяльної громади - оформлення настінного розпису.

Довідка "SQ". Як повідомляється на сайті Храму Різдва Пресвятої Богородиці, в 1936 р. більшовики підірвали дві церкви, Миколаївську та Різдва Пресвятої Богородиці, що перебували в Мерефі, богослужіння для парафіян проводили в різних місцях і приміщеннях вірян. Після війни прихожанка, отримавши спадщину у вигляді будинку, критого соломою, подарувала її парафіяльній православній громаді. Відтоді почалися богослужіння в храмі, який, як і підірваний, освятили на честь Різдва Пресвятої Богородиці. З часом назріла необхідність побудови нової церкви, яка відповідала б усім архітектурним даними, характерним релігійному спорудженню. Керівником і натхненником будівництва нового храму є о. Василь (Пападинець), яким був призначений настоятелем церкви у 2004 р. Новий храм збудовано на місці старого. Храм увінчують вежі, покриті залізом, пофарбовані в блакитний колір і увінчані хрестами, центральний з яких має висоту 2,5 м. Церква збудована на кошти місцевих мешкнаців.

У храмі знаходяться три великі святині: список з чудотворної ікони Божої Матері "Озерянська", яка є однією з головних святинь єпархії і покровителькою Слобожанщини; список з чудотворної ікони "Іверська", яка за підтримки меценатів була замовлена ​​і доставлена ​​з гори Афон спеціально для храму, а також мощевик, у якому знаходяться мощі святих угодників Божих: Тихона Задонського, Філарета Московського, Амвросія Оптинського, Олексія та Іова Карпаторуських. Храм має два хори, один з яких - професійний. Також при храмі діє недільна школа.