Кримінальну справу про бійку зі стріляниною в офісі "Патріот України" в Харкові розслідує Головне слідче управління МВС у Києві. Про це повідомив начальник Головного управління МВС України в Харківській області Михайло Мартинов.

"Кримінальна справа буде розслідуватися Києвом, щоб не було жодних тлумачень тут з боку певних осіб", - зазначив М.Мартинов. За словами прокурора Харківської області Геннадія Тюріна, кримінальні справи, пов'язані з організацією "Патріот України", знаходяться на контролі прокуратури Харківської області та керівництва МВС.

"Справа про бійку передана до Києва для об'єктивності. Другий випадок - коли "патріоти" вийшли до будівлі СБУ, вигукували гасла і кидали яйця і димові шашки. На вчора справа розслідувалася ще слідчими міста. Справа теж на контролі. Нікому звинувачення не пред'явлене, справу порушено за фактом, ведеться слідство, допитуються особи, вивчаються відеоматеріали", - розповів Г.Тюрін.

Окрім цього, за словами начальника Харківського обласного управління СБУ Олександра Полковниченка, з організацією пов'язана ще одна кримінальна справа - про зберігання пістолета, переробленого в бойовий, і патронів до нього. Справа була порушена приблизно вісім місяців тому. "У нас протиріч із "патріотами" немає. У "патріотів" є протиріччя із законом", - зазначив О.Полковниченко.

"Патріот України" - це громадяни України, з якими треба працювати. Вони виразники певних ідей. Звичайно, крайній захід - каральний. Ми знаємо цю організацію, ведемо діалог з окремими її представниками, необхідний час, щоб ситуацію нормалізувати", - заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Василь Хома.

Довідка "SQ". Понад 50 активістів організації "Патріот України" в білих масках 26 серпня провели акцію протесту біля будівлі Головного управління Служби безпеки України в Харківській області. В ході акції вони закидали будівлю СБУ яйцями і димовими шашками.

Конфлікт із стріляниною з травматичного пістолета стався 23 серпня в офісі на вул. Римарській, 18 у Харкові, який займають товариство "Просвіта" ім. Шевченка й організація "Патріот України". В результаті троє осіб (з них двоє членів організації) були доправлені до лікарні з важкими травмами.

За фактом хуліганства, скоєного групою осіб, і фактом хуліганства просто були порушені кримінальні справи (ч.2 ст.296 та ч.4 ст.296 Кримінального кодексу відповідно).