Свято "День народження слонихи Тенді" відбудеться в неділю, 18 липня, в Харківському зоопарку (алея біля Будинку Слонів, початок - о 11.00). Як повідомив сайт Харківської міськради, програмою свята заплановано: привітання директора зоопарку і гостей, вручення корзини з фруктами, лекція "Дивовижні слони", зоовікторіна з призами, святковий концерт-вітання дитячих художніх колективів та конкурс малюнків на асфальті.
Протягом усього дня відвідувачі зможуть ознайомитися з виставками фотографій і малюнків.

Довідка "SQ". Тенді народилася в 1998 р. в Одеському зоопарку. Мати - слониха Венді, батько - слон Тарун. Ім'я Тенді - похідне від двох імен батьків. До Харкова прибула слониха в жовтні 2000 р. Після того як помер єдиний в Харківському зоопарку слон Асан, почалася акція "Купуємо місту слона". На гроші, зібрані під час акції, придбали Тенді. Коли вона приїхала в зоопарк, її зріст становив 1,50 м, а вага 770 кг. Зараз Тенді важить близько 2 т, а її висота в холці складає 2 м.

У Харківському зоопарку містяться азіатські слони (Тенді і самець Аун Нейн Лей). Вид знаходиться під загрозою зникнення і внесений до Міжнародної Червоної книги. Чисельність в природних умовах досягає 60 тис. особин, у зоопарках Європи - 250. Висота азіатського слона в плечах сягає 3 м, маса - до 5 т. Бивні самців можуть досягати 1,5 м довжини. Мешкає в Індії, країнах Індокитаю, Малайзії, на островах Шрі-Ланка і Суматра. Зустрічається в лісах і саванах. Харчується гілками, листям, корою дерев, різними плодами. За день випиває до 300 л води. Статевої зрілості досягає до 10-річного віку.