На Харьковщине готовятся к эпидемии гриппаУ Харківській області затверджено план заходів з профілактики та боротьби з грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) на епідеміологічний сезон 2012-2013 р. Про це 14 грудня під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив начальник Головного управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. За його словами, враховуючи довгостроковий прогноз Всесвітньої організації охорони здоров'я та Національної академії медичних наук, не виключена можливість значного підйому рівня захворюваності на грип та ГРВІ як в цілому по Україні, так і в Харківській області.

За даними Галацана, цього року на території України можливе поширення нового штаму вірусу грипу А (H3N3) А/Вікторія/361/2011, а також вірусів грипу В/Вісконсін/1/2010 і пандемічного грипу А/H1N1/Каліфорнія/2009.

У Харківській області на 14 грудня рівень захворюваності на грип та ГРВІ склав 17,31 осіб на 10 тис. населення за показника епідемічного порогу на цей період 35,89 осіб на 10 тис. населення, тобто трохи більше, ніж на 50% нижче епідпорогу.

Як зазначив Галацан, якщо буде різко зростати захворюваність на грип та ГРВІ, то в лікарнях Харкова підготують майже 2 тис. ліжок для хворих, з яких - 770 для дітей; у лікарнях області - 409 ліжок (234 - для дітей).

Він підкреслив, що всі інфекційні стаціонарні відділення лікарень області забезпечені медикаментами, дезінфекційними засобами та витратними матеріалами. Для діагностики грипу та ГРВІ на базі двох обласних інфекційних лікарень функціонують лабораторії полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР), де за 2011-2012 рр. було проведено більше тисячі досліджень. На даний момент запас витратних матеріалів дозволяє провести дослідження 250 хворим.

Також Галацан повідомив, що на сьогодні в регіоні від грипу щеплено 5 тис. 606 осіб (0,21% населення області), у тому числі 2 тис. 410 медпрацівників.