Харківський "Театр одеського розливу "Ланжеронъ" до 70-річчя з дня початку Великої Вітчизняної війни готує проект "Театр пам'ятає про війну". 21 і 23 червня в Будинку актора пройдуть спектаклі і виставка, присвячена харківським дворам часів війни. Як повідомив 14 червня журналістам художній керівник театру Віталій Бондарєв, організатори запросили відвідати заходи ветеранів та "дітей війни" з Харкова та області і звернулися до сільрад з пропозицією організувати підвезення глядачів. Поки відгукнулася Яковлевська сільрада Харківського району.

21 червня театр покаже моновиставу "Теза з нашого двору", що розповідає про повоєнне життя одного з одеських дворів. 23 червня відвідувачі побачать спектакль про любов "Загадкові варіації", сценографом якого став головний редактор газети "Главное" Євген Маслов. За його словами, це світоглядна вистава не тільки про кохання, але і про метафізику.

Виставка, яка буде проходити в фойє Будинку актора, є частиною експозиції "Харківські дворики", підготовленої студентами харківських ВНЗ. Учасники проекту збирали фотографії дворів, інформацію про їхню історію тамешканців. За словами організатора виставки, етнографа Михайла Красікова, в Харкові є двори, "що зберігають вибоїни від бомб", і двори, в яких фашисти проводили розстріли. За матеріалами виставки буде проходити екскурсія.

В.Бондарєв зазначив, що в Будинку актора будуть звучати пісні Клавдії Шульженко довоєнного періоду і початку війни. У цьому театру допоможе Харківський міський музей її імені. За словами В.Бондарєва, можливо, ця музика буде виконуватися наживо.

Довідка "SQ". 22 червня 1941 р. почалася Велика Вітчизняна війна. Ця війна тривала 1 тис. 418 діб. Велика Вітчизняна є складовою частиною Другої світової війни, в якій брало участь більше 60 держав. Бойові дії велися в країнах Європи, Азії і Африки, у морях і океанах. Завершальні удари в 1945 р. збройні сили СРСР завдали в східній Пруссії, західній Польщі та Чехословаччини.