Польска делегація у складі 10 фахівців лісового господарства сьогодні побувала в лісах Харківської області з метою налагодження зв'язків та встановлення співпраці між лісництвами. Делегація разом із лісівниками Харківської області відвідала Вовчанський лісгосп.

За словами директора Вовчанського лісгоспу Миколи Діденка, рентабельність Вовчанського лісгоспу - 15%. Це один з небагатьох лісгоспів на території України, який знаходиться на самофінансуванні. Його площа становить 28 тис. га, з них 6,7 тис. га - соснові ліси.

Начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Мусієнко після спілкування з колегами з Польщі зазначив: "Я не можу сказати, що у поляків усе набагато краще, ніж у нас. Є хороші сторони й у нас, і в них. Є відмінності в законодавчій базі наших держав, з якими пов'язані і відмінності у веденні лісового господарства".

Генеральний інспектор державних лісів Польщі Конрад Грабовськи застеріг харківських колег: "Не можна чіпати державні ліси, не можна віддавати їх у приватні руки". При цьому він додав, що польські лісництва активно залучають приватний бізнес для виконання різних робіт, що дозволяє скорочувати основний штат лісництв і економити ресурси.

Довідка. Лісистість України становить 14%, у той час як Польщі - 29%. 20% польських лісів знаходяться в приватній власності. Склад лісів Польщі: 80% - їли, 20% - листяні. В Україні зворотнє співвідношення.

Христина Нелюбова для "SQ"