"Економічна причина того, що українці не дотримуються принципів здорового харчування, не є основною", - заявив 11 квітня журналістам директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування, головний позаштатний дієтолог Міністерства охорони здоров'я України, президент Асоціації дієтологів України Олег Швець. "Якщо порівняти ціну абсолютно некорисного продукту - ковбаси - і вартість корисного оселедця, то оселедець коштує в кілька разів дешевше. Цитрусові, буряк, інші овочі та фрукти коштують не захмарних грошей і сьогодні доступні", - зазначив дієтолог.

За його словами, в нашій країні питанню харчування не надається належного значення, і ГМО та харчові добавки - не головна проблема: "Поширення неінфекційних захворювань і висока смертність пов'язані зі способом життя, зокрема, з надмірною вагою і тим, що люди вживають недостатню кількість здорової їжі - овочів, фруктів, злаків, риби і молочних продуктів".

О.Швець підкреслив, що всі харчові додавання, які зараз використовуються в Україні, є безпечними. "Якщо у людини є захворювання печінки або підшлункової залози, або серцево-судинної системи, то для неї звичайна сіль і трансжири є набагато небезпечнішими, ніж ароматизатори та барвники. Можливо, за 15-20 років з'являться докази того, що фарбники, які зараз вважаються безпечними, є небезпечними. Але докази шкоди трансжирів, солі і цукру в надмірній кількості є вже сьогодні. Їх вживання потрібно обмежувати", - заявив О.Швець. За його словами, в декількох країнах Європи прийняті закони, які вводять додаткові податки на продукти з великим вмістом солі та жирів, наприклад, на чіпси.

О.Швець зазначив, що харчуватися, безумовно, краще органічними продуктами, але сьогодні вони коштують незрівнянно дорожче й абсолютно недоступні для 99% українців. Він також підкреслив, що вегетаріанство і сироїдіння - це гірше, ніж здорове збалансоване харчування.

Як розповів дієтолог, людині достатньо їсти 3-4 рази на день. Доказів того, що їжу необхідно приймати 5-6 разів на день, немає. Важливий нюанс - після їжі не можна займати горизонтального положення, оскільки це провокує виникнення такого поширеного гастроентерологічного захворювання, як рефлюксна хвороба, яка проявляється печією.

Також О.Швець підкреслив, що люди не повинні постійно пити мінеральну воду. За його словами, людина має пити столову воду зі стандартним мінеральним складом; оскільки якість водопровідної води неідеальна, кращий вибір - артезіанська вода - і для пиття, і для приготування їжі. "Я є радикальним противником того, щоб люди намагалися оздоровлюватися на бальнеологічних курортах. Сьогодні немає наукових доказів того, що це якось позитивно впливає на здоров'я людини", - заявив дієтолог.

Він також зазначив, що є переконливі дані про те, що помірне вживання алкоголю може бути корисним, як мінімум воно призводить до зниження ризику атеросклерозу та цукрового діабету. "Міра - тут найголовніша річ. На міжнародному рівні алкоголь вимірюється в порціях (дозах). Одна порція - це 10-15 мл чистого етанолу. Вважається, що безпечною і навіть корисною для чоловіка є одна-дві порції алкоголю, для жінок - одна", - зазначив О.Швець. У той же час доведено, що вживання алкоголю навіть в найбільш незначній кількості може підвищувати ризик раку молочної залози у жінок. Жінкам, які вживають алкоголь, О.Швець порадив звернути увагу на рівень споживання фолієвої кислоти, яка міститься в рослинній їжі, злаках, овочах і м'ясі.

Говорячи про вихід з посту напередодні Великодня, він порекомендував дотримуватися міри в їжі та алкоголі. "Також не можна голодувати перед святковим столом, потрібно поснідати і пообідати. Під час самого свята, як і в інші дні, намагайтеся, щоб на тарілці було три чверті рослинної їжі, і лише чверть білкової і жирів", - зазначив О.Швець. Він також заявив, що обмеження, які рекомендує церква під час посту, не відповідають уявленням науки про харчування: "Безумовно, людина позбавляється певних незамінних груп продуктів, зокрема молочних і рибних, які потрібно вживати постійно. Але людям, у яких немає проблем зі здоров'ям, які не працюють тяжко фізично, пост жодної загрози для здоров'я не несе".