Олександр Бандурка: "Дотримуватися закон - моє кредо"

9 квітня Харківський національний університет внутрішніх справ (ХНУВС) знову очолив його засновник - Олександр Бандурка. Генерал-полковника міліції представляти не треба: чотири рази депутат Верховної Ради, заслужений юрист, доктор юридичних наук, професор, автор понад 140 наукових праць. А. Бандурка - різнобічна особистість, з ним можна говорити на різні теми. Але ми вибрали головну - міліцейську.

- Олександр Маркович! Де Ви були останні роки? Як так вийшло, що Університет внутрішніх справ залишився без Вас?

- 10 листопада 2005 р. я чекав нового міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у себе в кабінеті на другому поверсі університету. Було домовлено, що він прибуде до 15.00. У призначений час міністр не приїхав. Тоді я зателефонував тодішньому начальнику обласного УВС Ігоря Репешка з питанням: "Де ж міністр?" А у відповідь почув: "Міністр пішов обідати". Обід - це, звичайно, свята справа, але у мене теж є свій графік роботи.

Треба сказати, що до того часу я вже прийняв рішення піти з посади. Тому очистив кабінет, сейф, залишив ключі секретарю, сів у свій особистий автомобіль і поїхав святкувати два свята: день народження своєї старшої внучки і День радянської міліції, в якій я виріс.

Ще рік після цього я залишався народним депутатом і займав посаду першого заступника голови парламентського комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. А паралельно став опікувати Київський міжнародний університет, який за чотири роки ми вивели на міжнародний рівень. Спочатку був першим проректором з науки, після - головою наглядової ради. У ранзі радника і наставника цього університету брав участь у роботі зарубіжних міжнародних правоохоронних і правозахисних організацій (Міжнародна організація міграції, Міжнародна організація праці, ОБСЄ), притягувався як експерт в гарячі точки, бував у багатьох країнах світу. Більш того, моє перше освіту - економічну - дозволило мені попрацювати і першим віце-президентом банку "Грант".

Загалом, без діла не сидів. Крім того, за останній час я став членом Спілки письменників Росії, що було вкрай складно, оскільки в цій організації дуже прискіпливо підходять до формування своїх рядів. А ще раніше, в 2002 р., мене прийняли до Національної спілки письменників України. За останні роки вдалося випустити цілий ряд монографій, які опубліковані як в нашій країні, так і в Росії, зокрема, в Москві, Ростові-на-Дону, Воронежі. Запитайте - чому перевагу віддав Росії? Вони добре гонорари платять (сміється).

- Про що монографії?

- Одні на замовлення, скажімо, про безпеку дітей і дорослих, про психологію натовпу, матеріали, присвячені темі злочинності в літературі і мистецтві. Є в моєму творчому арсеналі і література, написана виключно для душі: "Світ очима українця", "Доля розпорядилася" - це про мою службі. Серед робіт - як художньо-публіцистична, так і науково-кримінологічна література. Приміром, книга про безпеку дітей розрахована на батьків, вихователів і педагогів: як виростити дитину здоровою і уберегти його від злочинного впливу і зазіхань, починаючи від моменту народження і до його становлення. Дивно популярна вийшла книга. Не чекав, що вона отримає такий суспільний резонанс.

- Виходить, що приводом для Вашого відходу з ректорської посади став прихід до влади Юрія Луценка?

- Так, звичайно. Я був довіреною особою кандидата в президенти Віктора Януковича на виборах 2004-2005 р. Тоді в моєму виборчому окрузі, куди входили Дергачівський та Харківський райони, В. Янукович набрав 83% голосів. Природно, для нової влади я був чужорідним тілом. Перш за все, абсолютно не сприймав її підходів до вирішення соціальних питань - ми різні люди. І потім я занадто самодостатня людина для того, щоб комусь прислужувати. Тому якщо мені не подобається обстановка, якщо я не можу нічого змінити, то краще її проігнорувати, що я і зробив.

- Зараз Ви радник губернатора Михайла Добкіна. 27 квітня вчена рада ХНУВС прийняв рішення, що М. Добкін очолить наглядову раду університету.

- Так, Михайло Маркович призначив мене радником з правових питань та членом колегії Харківської облдержадміністрації. Михайло Маркович - випускник нашого університету. Сказати, що він мій учень - мабуть, перебільшення, проте науковим керівником його дисертації я був. Ми з ним багато років працюємо разом. Як помічник народного депутата, як депутат міської ради, як Народний депутат України і як харківський міський голова, він проявив свої організаторські якості, твердий характер, повагу до людей, цілеспрямованість, і думаю, що мені випала велика честь працювати саме з таким майбутнім України.

-Зараз ви належите до якої-небудь політичній силі?

- Ні, не належу. Є закон, згідно з яким працівники правоохоронних органів не можуть бути членами будь-яких політичних партій або політорганізацією. І скільки б не говорив Ю. Луценка про "деполітизації", "департизації" органів внутрішніх справ, якщо він сам є керівником партії "Народна самооборона", природно, на нього будуть орієнтуватися усі його підлеглі і найближче оточення. Тому коли Ю. Луценка на посаді міністра стверджував "Ми поза партіями" - це велика лукавство, адже "Народна самооборона" - частина фракції НУ-НС! Вважаю ці висловлювання натуральної демагогією. А я дотримуюся закон.

- Що змінилося у ХНУВС за той час, поки вас тут не було, які ваші плани як керівника вузу? В одному з інтерв'ю ви сказали, що за 4 дні вашої "нової старої" роботи в якості ректора Вам вдалося повернути до вузу близько 20 кваліфікованих викладачів ...

- Я не хотів би бути суддею своїм попередникам, але зроблю порівняння. Я 10 років був начальником управління внутрішніх справ Харківської області. А після мене змінилося 16 керівників! В університеті внутрішніх справ я теж відпрацював 10 років - до 2005 р., і тут тільки за останні п'ять років вже змінилося три ректора!

У будь-якій справі потрібна стабільність, здоровий консерватизм. Саме в цьому випадку формуються традиції, наукова школа, система виховання, якісь цінності. А якщо йде нескінченна свистопляска зі зміною керівників, підлеглих, тоді ми нічого не зможемо говорити про прогрес, рух вперед.

Я вважаю, що моє головне завдання сьогодні: відродити університетський дух і корпоративність, той морально-психологічний клімат, коли всі між собою партнери - ректор і викладач, викладач і курсант, аспірант і професор. Тільки в цьому випадку буде формуватися єдність поглядів і мислення. У Павла Тичини є такі чудові слова: "Чуття єдиної родини" - саме так, а не інакше. Хочеться відродити славу університету як флагмана великої науки.

Університет стоїть на двох опорах: наука і навчання. Природно, навчання не відділяється від виховання. Ми можемо навчити сищика, слідчого, криміналіста, але якщо він не буде вихований відповідним чином: виконувати закон, поважати людей, бути лицарем честі і обов'язку, толку не буде.

Статистика стверджує, що органи внутрішніх справ задовольняють лише 30% звернень громадян. Тим часом, будь-яка людина, який прийшов до нас за допомогою, повинен піти задоволеним. Йому, може, не задовольнили запит, але роз'яснили закон і розповіли, як вирішити його проблему. А ось тепер ми переходимо до найголовнішого. Як ви вважаєте, чим відрізняється міліціонер від поліцейського? Наш правоохоронець шукає, кого покарати: хто порушив, хто перевищив, хто перейшов на червоне світло, а поліцейський дивиться кому допомогти, кого захистити.

- Якщо конкретно, що реально може зробити ХНУВС для того, щоб переламати усталені підходи? Збільшити число університетських вихованців?

- Ні, з кількістю у нас все в порядку, треба говорити про якість. Ми здатні добре навчити, а значить, створити фахівця, який може зняти відбитки пальців, складати протокол огляду місця події, але коли він приходить у міліцію на практику, його треба там ще зберегти, тому що плинність, жорна нашої дійсності, перемелює їх, і вони потім йдуть до прокуратури, суд, податкову, митну службу або бізнес. Тому сьогодні на порядку денному стоїть питання про стабільність кадрів.

Відтепер, починаючи з першого курсу, наші курсанти проходять практику в органах внутрішніх справ. Це патрулювання по місту, охорона порядку під час футбольних матчів на стадіоні, чергування в райвідділах ... На нас лягає велика відповідальність і навантаження з відзначення Дня перемоги: сотні наших курсантів беруть участь у численних заходах в різних точках міста. Як саме з таких елементів і буде формуватися їхня служба в майбутньому.

- І все таки, як Ви будете змінювати підходи у підготовці працівників міліції, наскільки це реально?

- При підготовці американського поліцейського дуже велика увага приділяється навчанню спілкування з людьми: підлітками, пенсіонерами, домогосподарками, водіями, бешкетниками. Ось це вміння працювати безпосередньо з людьми - у нас це слабке місце, у нас не вистачає для цього часу. Ми хочемо за 4-5 років навчити всього. А виходить таке. Щоб стати юристом, треба вивчити 56 дисциплін: кримінальне право-410 годин, кримінальний процес-420, криміналістика - 410 годин. У результаті - 1200 з гаком годин ми навчаємо студента, як викрити, запроторити, покарати людину. Тим часом, на кримінології - науку, яка вивчає, як попередити злочин, відводиться 40 годин. Звідси і проблеми.

Ми будемо переглядати навчальні програми. Звичайно, за один день це не робиться. Але на мій погляд все ж таки головне завдання правозахисника - захищати, а не карати.

- Як торкнуться ХНУВС нові правила вступу до українських вузів? Які особливості вступної компанії-2010 запропонуєте ви, як вуз?

- Умови прийому, звичайно, ще будуть уточнюватися, але навіть те, що міністр освіти Дмитро Табачник вже зробив - прогрес. Останнім часом вузи були усунені від участі в підборі свого контингенту студентів: приходив випускник, здавав в двадцятку вузів сертифікати і кудись надходив. Чемпіоном в минулому році був один хлопчисько, який здав документи в 64 університету, і о восьмій був зарахований, а потім довго не міг вибрати - де йому вчиться.

Зараз крім сертифіката буде враховуватися ще середній бал атестату. Праця всіх вчителів середньої школи враховується і спонукає дитину до загальної широкої підготовки, а не тільки по одній-двох дисциплін. Крім того, межа, яку встановлювала раніше зовнішнє незалежне оцінювання знань, відправило за борт десь сорок тисяч випускників! І ці діти їхали вчитися в російські або інші закордонні вузи, де обмежень на освіту немає.

Зараз це скасовано і ті сорок тисяч "загублених" випускників шкіл сьогодні мають можливість вступати. Для нашого університету дуже важливим фактором відбору абітурієнтів є фізична і психологічна підготовка. Тому, оформляючи до нас документи, вступники проходять психофізіологічне обстеження - анкетування, тестування, і здають іспит з фізпідготовки. Звичайно, тут є свої проблеми: з десяти дев'ять наших юнаків нездорові. При прийомі ми враховуємо, що з ким-то треба буде додатково працювати, намагаючись застосовувати індивідуальний підхід до кожної дитини.

- Можете порівняти перших і нинішніх випускників ХНУВС? Що спільного, що відрізняється?

- У фізичному плані значно відрізняються. Природно, в гірший бік. Ось сьогодні в центрі нашого міста, і не тільки, аптеки на кожному розі. Все населення купує таблетки, розчини, настоянки. А чи всі ходять в спортивні секції, зали? Спробуйте їх знайти. Раніше ці секції були при кожному ЖЕКу в обов'язковому порядку, а в штатах ЖКО були тренери по роботі з дітьми. Сьогодні цього немає: все платне.

- Але ж студенти університету внутрішніх справ завжди показували високі спортивні досягнення ...

- Так, кілька днів тому вручали нагороди чемпіонів світу з тайського боксу цілої плеяди молодих спортсменів ... Але, треба сказати, за останній час розпалося багато наших унікальних команд - наприклад, футбольний, яка неодноразово була чемпіоном світу з футзалу. Розвалилася баскетбольна команда, яка грала у Вищій лізі і була призером.

Але спортивна слава університету буде відроджена. Я вже зустрівся з начальником кафедри фізичної підготовки і з тренерами, я сам це справа в молодості любив, і думаю, що спорт - дуже гарна підмога, як у вихованні, так і в навчанні.

- Якою повинна бути міліція майбутнього? Що необхідно змінити в системі підготовки кадрів для міліції, на Ваш погляд?

- Правоохоронна діяльність дуже багатогранна. Тому людина, що носить міліцейські погони, повинен відповідати всім вимогам різноманіття напрямків нашої роботи. Головне в правоохоронця - інтелект. Міліціонер повинен бути сучасним, культурною людиною.

Друге - міліціонер зобов'язаний бути професіоналом у своїй справі. І третє - любити і поважати людей. Якщо працівник внутрішніх справ сам виховувався в обстановці грубості, насильства, зневаги, він потім все це буде переносити в суспільство - те середовище, в якій буде працювати. Тому сьогодні дуже важливо відродити в суспільстві правове і морально-психологічне виховання. Повинні звучати гучні, але необхідні слова про любов до батьківщини, патріотизм, вірності обов'язку, присяги.

Є ще одна якість, вірніше, умова, при якому міліція зможе себе поважати. Працівник правоохоронних органів має бути забезпеченою людиною. Його зарплата повинна бути адекватна тим вимогам, які пред'являються до нього як до співробітника. Побут міліціонера повинен бути влаштований, він повинен бути забезпечений квартирою, одягом і його сім'я повинна бути сита.

Які плани університету на найближче майбутнє?

- Саме найближче майбутнє - 15 травня, коли ми будемо проводити день відкритих дверей. Будемо приймати юнаків та дівчат з усієї країни. Треба сказати, що за останні п'ять років відбулася деяка "хуторізація" ВНЗ України, коли кадри готують тільки для одного регіону і надходять тільки діти з цієї місцевості. Це призводить до того, що формуються якісь місцеві стандарти навчання, місцеві програми - нема єдиного державного підходу. І починається відособленість, коли діти зі Львова не навчаються у вузах Донецька. Вважаю, що в групах ХНУВС повинні бути представники всіх областей. За 5 років вони подружаться, полюблять, одружаться, роз'їдуться по областях і будуть знати, що у них є друзі в Донецьку, Львові, Закарпатті ... Адже вони всі однакові, нічим не відрізняються.