У Харківській області затверджені єдині стандарти оформлення документації із землеустрою, методичні рекомендації щодо їх розробки та зразки обмінного файлу (XML). Єдині стандартні зразки документації затвердила обласна робоча група з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства під головуванням заступника голови - керівника апарату Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Василя Хоми, передав сайт ХОДА.

Як зазначив В.Хома, Харківська область першою в Україні пішла на такий крок. "За рахунок створення єдиних зразків прискориться процес оформлення технічної документації на землю, оскільки, маючи зразок, можна буде уникнути помилок, через які часто доводиться повертати документи на доопрацювання, а це займає час. Тепер землевпорядні організації відповідно до зразків зможуть якісно готувати землевпорядну документацію, проекти відводів, виготовляти обмінний файл, а підрозділи Держкомзему зможуть проконтролювати їх роботу", - підкреслив В.Хома.

Також керівник апарату повідомив, що в Харківській області було скасовано низку погоджень, кожне з яких займало до 30 днів і уповільнювало процес оформлення технічної документації на землю. Зокрема, скасовано погодження технічної документації з органами земельних ресурсів, висновки, які готувало управління земельних ресурсів, і висновок, який готувало управління архітектури.