"На наступному тижні Харківська обласна дитяча інфекційна лікарня отримає 350 тис. грн. на закінчення ремонту приміщення та монтажу ПЛР-лабораторії, в якій можна буде діагностувати "каліфорнійський" грип", - заявив 8 квітня журналістам в.о. віце-губернатора з соціальних питань Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, оскільки держбюджет досі не прийнятий, гроші будуть виділені зі стабілізаційного фонду або з фонду на випадок стихійних лих.

Як зазначив І. Шурма, якщо лікарня отримає гроші на наступному тижні, то ПЛР-лабораторія може бути здана через два місяці: місяць потрібен для закінчення будівельних робіт, ще місяць - для монтажу та сертифікації обладнання.  Зараз обладнання лабораторії, яке коштує близько 1 млн.грн., знаходиться у картонних коробках у коридорах дитячої інфекціонки. Обладнання було закуплене ще в кінці грудня 2009 р., при цьому ремонт в приміщенні лабораторії закінчений не був.

"Це недозволена розкіш і безгосподарність. На депозиті за ці чотири місяці цей мільйон гривень приніс би прибуток. Я не хочу нікого звинувачувати. Але заявляю: як було - так більше не буде. Незважаючи на запевнення керівництва лікарні та будівельників, що завершення робіт можливе за місяць, на запуск лабораторії я даю рівно 50 днів ", - підкреслив І. Шурма.

Як зазначив заступник директора фірми-підрядника будівельних робіт Сергій Фетодов, в приміщеннях, де буде знаходитися лабораторія, провели підготовчі роботи, перепланування, поміняли каналізаційні труби та опалення, потштукатурили стіни, зробили стяжку підлог. "Ми проводили роботи без договору, за свої кошти (витратили близько 53 тис.грн.). Бюджет не прийнятий. Грошей ні копійки ми не отримали", - підкреслив С. Федотов.
 

Довідка "SQ". Наприкінці грудня 2009 р. в Харківську обласну дитячу клінічну інфекційну лікарню за гроші з міського та обласного бюджетів закупили ПЛР-лабораторію з діагностики грипу.

12 січня 2010 р. головний лікар дитячої клінічної інфекційної лікарні Дмитро Кухар повідомив, що нова ПЛР-лабораторія почне роботу приблизно через два тижні. "Стільки часу буде потрібно для того, щоб виділити приміщення для неї, розмістити в ньому обладнання, а також навчити персонал, який зможе на ньому працювати", - відзначив він. Цього ж дня начальник Головного управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан заявив, що ПЛР-лабораторія на базі дитячої інфекціонкі запрацює через вісім-десять тижнів.


22 лютого екс-заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Терехов заявив, що для установки ПЛР-лабораторії в дитячій інфекціонке немає грошей.

ПЛР-лабораторія, яку планують запустити в Харкові, дозволить виявляти збудників інфекційних хвороб, яких інші системи діагностики виявити не можуть. ПЛР дозволяє виявляти нуклеїнові кислоти (ДНК і РНК) бактерій-збудників, вірусів і т.д. За робочу зміну в 6 годин можна обстежити на кров 10 хворих або 20 - на мазок. За мазком лабораторія зможе виявляти грип (в тому числі "каліфорнійський"), інші респіраторні інфекції, герпес, уреаплазму, мікоплазму, ентеровіруси. Собівартість одного дослідження - від 45 до 200 грн.

У Харкові, на базі Харківської обласної санітарно-епідеміологічної станції, з 23 грудня 2009 р. працює перша лабораторія з діагностики грипу.