Четверта в Харкові ПЛР-лабораторія (полімерно-ланцюгової реакції) відкриється в Харківській обласній клінічній інфекційній лікарні (ХОКІБ) орієнтовно в січні 2011 р. Про це 9 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив головлікар ХОКІБ Микола Колодій. За його словами, це буде вже четверта подібна лабораторія в Харкові.

"Ми закінчуємо ремонт приміщення, а за тиждень отримаємо обладнання. Потім буде його налагодження, навчання персоналу в Києві, тому відкриємо лабораторію, напевно, не раніше січня", - зазначив М.Колодій.

За його словами, функціонально нова лабораторія нічим не буде відрізнятися від уже існуючих. Там можна буде визначати кілька десятків видів інфекцій, а також проводити аналізи при неінфекційних захворюваннях, наприклад, онкологічних та терапевтичних. Вартість лабораторії - 1 млн. грн.

Довідка "SQ". ПЛР-лабораторії вже працюють у Харківському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, Харківській обласній санітарно-епідеміологічній станції і в Харківській обласній дитячій клінічній інфекційній лікарні.

ПЛР-лабораторія дозволяє виявляти збудників інфекційних хвороб, яких інші системи діагностики виявити не можуть, а також виявляти нуклеїнові кислоти (ДНК і РНК) бактерій-збудників, вірусів і т.д.