Харківський апеляційний адміністративний суд 9 листопада не задовольнив скаргу кандидата на посаду міського голови Арсена Авакова на відмову суду першої інстанції задовольнити позов про перерахунок голосів на виборах міського голови. Так, апеляційний суд постановив залишити без змін рішення адміністративного суду, яким представникам А.Авакова відмовлено у задоволенні позову за всіма сімома пунктами, у тому числі і щодо перерахунку голосів на виборах міського голови.

Рішення Харківського апеляційного адміністративного суду остаточне й оскарженню не підлягає.

Суддівська колегія відзначила, що "вибори мера Харкова пройшли належним чином і без порушень". Представникам позивача не вдалося довести факти порушень.

під час засідання суд переглянув відеозаписи, які були надані представником А.Авакова Романом Москалем. За словами Р.Москаля, на відео видно, що деякі упаковки з бюлетенями, доставлені до міськвиборчкому, пошкоджені, а члени міськвиборчкому беруть документацію дільничних комісій не колегіально, а в приватному порядку. Але колегія суддів за підсумками перегляду відео не виявила фактів, які б довели, що бюлетені до міськвиборчкому передавалися з порушенням законодавства.

Довідка "SQ". 4 листопада представники А.Авакова подали позов до Харківської міської територіальної виборчої комісії щодо визнання протизаконною її бездіяльності в питаннях належної організації виборів міського голови при упаковці бюлетенів, їх транспортування, неналежного складання протоколів. А.Аваков вимагав зобов'язати міськвиборчком провести повторний підрахунок голосів на виборах мера на 56 дільницях.

5 листопада Окружний адміністративний суд Харкова відхилив низку клопотань і відхилив позов кандидата, посилаючись на те, що доказова база позову була необгрунтованою.

8 листопада Харківський апеляційний адміністративний суд почав розгляд апеляції щодо оскарження рішення Харківського обласного адміністративного суду за позовом А.Авакова до міськвиборчкому. Представники А.Авакова подали клопотання про виклик до суду відповідача і перенесення розгляду справи, якщо відповідач не з'явиться. Проте суд відхилив це клопотання і продовжив розгляд справи. Також представники А.Авакова подали клопотання про заборону міськвиборчкому реєструвати Г.Кернеса як обраного міського голову, але суд відхилив і це клопотання, пояснюючи, що воно не співвідноситься з позовними вимогами. Необхідність допиту свідків у справі суд також не побачив.

9 листопада апеляційний суд продовжив розгляд справи. Суд вивчив п'ять відеозаписів, на яких зафіксовано прийом членами міськвиборчкому протоколів і бюлетенів від дільничних комісій. Також суд отримав дані з 9 райсудів Харкова про подання до райсуди позовів у зв'язку з порушенням виборчого процесу і у зв'язку з неправомірними діями членів дільничних комісій. Суд з'ясував, що був поданий позов до Дзержинського райсуду від ВО "Батьківщина", але він був відхилений.

Харківський міськвиборчком 5 листопада оголосив результати виборів міського голови. За даними міськвиборчкому, в.о. міського голови, кандидат від Партії регіонів Геннадій Кернес набрав 130 тис. 352 голоси, кандидат від ВО "Батьківщина" Арсен Аваков - 127 тис. 608 голосів, кандидат від Компартії Алла Александровська - 79 тис. 639.