Закінчено роботи з благоустрою другої черги Олександрівського скверу в Харкові

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін разом з в.о. міського голови Геннадієм Кернесом оглянув Олександрівський сквер по пр. Фрунзе, де були закінчені роботи з благоустрою на ділянці від вул. Другої п'ятирічки до пр.Московський.

У зеленій зоні були розбиті квіткові клумби площею 600 кв.м, висаджено близько 25 тис. квітів, встановлені 75 лавок і 73 урни для сміття, а алеї вимощені декоративною тротуарною плиткою "Старе місто". У сквері також було встановлено 150 паркових світильників. Планується, що до Дня міста, який відзначається 23 серпня, буде відкрита й Олександрівська площа, яка знаходиться на перетині проспектів Косіора і Фрунзе. До цієї дати там буде встановлено пам'ятник Святому Олександру.

Під час огляду настоятель храму Священномученика Олександра отець Михайло освятив Олександрівський сквер.

Як зазначив М. Добкін, зараз активно обговорюється ідея про перейменування пр. Косіора в пр. Святомученіка Олександра.

Як відзначивГ. Кернес, міська влада й надалі буде цілеспрямовано займатися відродженням району ХТЗ. За його словами, найближчим часом комунальні служби почнуть зносити аварійні дерева і наводити порядок у дворах цього району.

Довідка "SQ". Рішенням сесії Харківської міськради сквер в районі ХТЗ (Орджонікідзевський р-н Харкова) був перейменований в Олександрівський сквер, а безіменна площа на перехресті проспектів Косіора і Фрунзе названа Олександрівської площею. 19 серпня 2009 р. була здана в експлуатацію перша черга зеленої зони по пр. Фрунзе (від пр. Косіора до вул. Другої п'ятирічки).

У цілому Олександрівський сквер має протяжність 1200 м, його загальна площа - 9,5 га. Планується, що в сквері буде висаджено 100 тис. квітів, встановлено 290 світильників паркових, а 19,9 тис. кв.м будуть вимощені декоративною тротуарною плиткою "Старе місто".

Будучи міським головою, у жовтні 2009 р. М. Добкін заявив, що добиватиметься перейменування пр.Косіора на проспект Святомученіка Олександра, покровителя Харкова. 19 квітня секретар Харківського єпархіального управління - настоятель храму Священномученика Олександра, батько Михайло Кіт заявив, що Станіслав Косіор (з 1928 р. по 1938 р. - генеральний секретар ЦК КП (б) У - "SQ") зробив "багато недобрих справ", тому зараз в комісіях міськради обговорюється ідея перейменування пр. Косіора на пр. Святомученіка Олександра.