Двоповерхові електропоїзди подвійного живлення "Skoda", контракт на постачання яких уклала Південна залізниця (ПЗ), будуть здійснювати приміські перевезення в межах Південної залізниці. Про це 9 лютого повідомили "SQ" у прес-службі Південної залізниці. Один поїзд буде ходити на ділянці Харків - Полтава - Кременчук, а другий - на ділянці Харків - Куп'янськ.

Як відзначили на підприємстві, на залізниці як живлення використовується змінний і постійний струм. Пункти стикування постійного та змінного струму є, зокрема, на ст. Огульці Сумської дирекції залізничних перевезень та ст. Гракове Куп'янської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці. Через ці пункти і будуть прокладені маршрути нових електричок. Якщо використовувати поїзди подвійного живлення (такі, як "Skoda"), то усуваються незручності для пасажирів, пов'язані з їх пересадкою в пунктах стикування.

Як відзначили на Південній залізниці, "Укрзалізниця" також замовила 10 швидкісних електропоїздів "Hуundai". Склади призначені для перевезення пасажирів на міжміських маршрутах швидкісного руху, в тому числі під час проведення Євро-2012. Скільки поїздів виділять Південної залізниці, поки невідомо. Найбільш вірогідні маршрути, за якими через Харків будуть ходити японські поїзди, це Харків-Київ та Київ - Донецьк.

Довідка "SQ". Програма придбання чеських електропоїздів стартувала в 2006 р. 12 січня 2011 р. ЮЖД уклала договір з ВАТ "Skoda Vagonka" (Чехія) на постачання двох двоповерхових міжрегіональних поїздів подвійного струму. Вартість договору становить 39,9 млн.євро (без ПДВ). Термін постачання поїздів - другий квартал 2012 р.

ПЗД входить до складу 6 залізниць України, які об'єднує монополіст залізничних перевезень "Укрзалізниця". Південна залізниця проходить територією семи областей України: Донецької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернігівської. Управління Південної залізниці розташоване у Харкові.