Защитники парка Горького провели пикет
Пікет на підтримку активіста "Зеленого фронту" Ігоря Ясинського, якому 7 липня суд присудив 10 діб арешту за "злісну непокору владі", відбувся 8 липня в Харкові, у сквері біля Дзеркального струменя.            (І. Ясинський був затриманий правоохоронцями 6 липня у парку Горького на місці будівництва дороги та доправлений до Дзержинського РВВС - "SQ").

У пікеті взяли участь понад 100 осіб, серед яких активісти руху "Зелений фронт" і звичайні харків'яни. Учасники акції тримали в руках плакати: "Свободу Ігорю Ясинському", "Спиляв дерево - посадив людину", "У нас садять не тільки клумби, але і мирних громадян", "Я проти вирубки парку. Це незаконно", "Свободу в'язню совісті" та ін

Як заявив "SQ" правозахисник Максим Корнієнко, який представляв інтереси І. Ясинського в суді, рішення суду було несправедливим. "Суддя Дзержинського районного суду Микола Задорожний призначив І. Ясинському покарання у вигляді адміністративного арешту на 10 діб за злісну непокору владі, тобто І. Ясинський нібито не виконав вимог міліції звільнити ділянку парку, де ведеться будівництво. При цьому під час судового засідання було доведено , що міліція таких вимог І. Ясинському не пред'являла, їхні вимоги полягали в питанні: "Чи не хочете ви залишити територію парку?" Потім було доведено, що опору при затриманні активіст також не чинив", - зазначив М. Корнієнко.

За його словами, суддя показав, "як він захищає міську владу". "Моє клопотання про виклик до залу судового засідання міліціонерів, які затримували І. Ясинського, суд відхилив, ніяк не мотивуючи своє рішення. З нашого боку було п'ять свідків, які підтвердили, що місце затримання - це не будівельний майданчик, а паркова зона, навколо не було ніяких огорож. Сьогодні я подав апеляцію, тому що вважаю, що така міра покарання надмірно сувора", - підкреслив правозахисник.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького (переходить у Лісопарк) потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

25 червня представники харківських громадських організацій "Зелений фронт", "Ми - харків'яни!", "Громадська рада Харківщини", ініціативної групи сел.П'ятихатки заявили, що вирубка дерев в парку ім.Горького поновилася. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесені, але тепер розширюють просіку.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі.

5 липня захисники лісу перешкодили руху будівельної техніки на місці пробивання дороги в парку ім. Горького. За опір співробітникам міліції шість активістів, у тому числі голова ХОО "Ми - харків'яни!" Юрій Кальченко, були затримані міліцією і доправлені до Дзержинського РВВС. 6 і 7 липня вирубка дерев в парку ім.Горького не проводилася.