Суддя Дзержинського районного суду Харкова Катерина Омельченко 14 липня під час судового засідання прийняла постанову, в якій доручила Прокурору Харкова Євгену Поповичу перевірити, чи не було сфальсифіковано рішення виконкому Харківської міськради № 156 від 19 травня 2010 р., згідно якого була проведена вирубка понад 500 дерев для будівництва дороги біля харківського парку ім.Горького.

Суд ухвалив відповідне рішення в зв'язку з тим, що представники Харківської міськради надали суду дві завірені копії рішення виконкому про знесення зелених насаджень у зв'язку з будівництвом дороги, проте текст цих рішень відрізнявся. Були посилання на різні рішення сесій Харківської міськради.

Зокрема, у першому документі рішення про знесення дерев приймалося на підставі рішення 19-ї сесії міськради від 27 лютого 2008 р. № 25/08, яке скасовано. У другому документі рішення приймалося на підставі рішення 25-ї сесії міськради від 10 вересня 2008 р. № 226/08. При цьому представники міськради надали суду оригінал рішення виконкому, в тексті якого йдеться, що рішення про будівництво дороги приймалося на підставі рішення 25-ої сесії міськради, а не на підставі рішення 19-ї сесії міськради (раніше в усіх документах, які були залучені до справі, рішення виконкому грунтувалося на рішенні сесії від 27 лютого 2008 р.).

Представники позивача Євген Соловйов і Юрій Кальченко висловили сумнів в достовірності тексту оригіналу рішення виконкому. "Перший лист документу, в якому є посилання на рішення сесії, можна замінити в будь-який момент іншим листом, оскільки він не підшивається. А штамп з датою стоїть тільки на другому аркуші документа", - відзначив Є. Соловйов.

Начальник юридичного департаменту Харківської міськради Володимир Коваленко, який представляв у суді інтереси відповідача, відзначив, що представники відповідача підтримують ініціативу суду про передачу документів до харківської прокуратури. "Ми теж зацікавлені в тому, щоб відповідні матеріали були направлені до прокуратури. Перевірка прокурора буде істотним доказом того, що рішення міськради є справжнім", - підкреслив В. Коваленко.

Під час судового засідання також було з'ясовано, що при ухваленні рішення про знесення зелених насаджень була порушена сама процедура ухвалення рішення. Зокрема, спочатку був складений акт обстеження зелених насаджень, що підлягають знесенню, а вже після нього надійшла заявка на створення комісії для обстеження цих зелених насаджень. Як підкреслив В. Коваленко, всі необхідні документи для прийняття рішення про знесення зелених насаджень були в наявності. "А те, що був порушений порядок їх прийняття, не несе за собою жодних правових наслідків і не має відношення до даної справи", - додав він.

Наступне засідання суду у справі відбудеться 23 серпня (початок - о 11.30).

Довідка "SQ". Харків'янка Юлія Юдіна та її представники подали позов до суду з вимогою скасувати два документи - рішення виконкому Харківської міськради про вирубку дерев та будівництво дороги і узгодження цього рішення обласним управлінням охорони навколишнього природного середовища.

Суддя К. Омельченко 12 липня під час судового засідання відхилила клопотання представників позивача про припинення будівництва дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської через парк ім.Горького. Представник позивача Є. Соловйов подав клопотання про призупинення будівництва дороги через ЦПКіВ ім.Горького у зв'язку з тим, що рішення про будівництво, яке було прийнято виконкомом Харківської міськради 19 травня 2010 р., є недійсним. Тоді ж представник міськвиконкому в суді заявила, що всі раніше поширені міськвиконкомом копії рішення № 155 від 19.05.2010 р. - є неправильними копіями. Представники Харківської міськради пояснили, що це було пов'язано з тим, що мала місце технічна помилка в розсилці документів. Зокрема, Департамент організаційної роботи розіслав рішення виконкому без остаточних правок.

19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.