Вчені рекомендують висадити в Харківській області ще приблизно 100 тис. га лісу. Про це 7 липня під час візиту в ДП "Гутянський лісгосп" заявив журналістам голова Харківської облради Сергій Чернов. За його словами, на сьогодні ліси займають в Харківській області територію розміром 400 тис.га, або 12%, тоді як норма становить 15%.

Крім того, за словами голови облради, ліси Харківщини потребують омолодження. "Згідно нормам, молоді, середні і зрілі ліси повинні займати приблизно рівну територію, десь по 33%, тоді як у Харківській області зрілі ліси займають 60-65% загальної території лісу", - підкреслив С. Чернов. За його словами, Гутянський лісгосп займається розведенням молодняку, але для того, щоб його висаджувати, потрібна додаткова земля, а це серйозні витрати для лісництв. "Не всі питання можна вирішити на регіональному рівні, більшість з них лежать у площині державного законодавства. Щоб змінити площі лісових насаджень, треба приймати спеціальні державні програми", - відзначив      С. Чернов.

Як повідомив журналістам начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Мусієнко, щоб отримати землю під залісення, потрібно заплатити близько 100 тис.грн. за гектар. "Коли вилучається земля з сільхозкористування, тобто змінюють її цільове призначення, за законодавством той, хто бере землю, повинен заплатити за втрати", - відзначив С. Мусієнко. Також, за словами начальника управління лісового та мисливського господарства, необхідно пройти дуже багато узгоджень як в регіональних, так і в державних інстанціях. "Ми подавали пропозицію, і зараз працює комісія в області і на рівні країни, про внесення деяких пропозицій до програми реформ президента України, щоб спростити процедуру передачі землі лісовим господарствам і позбавити їх від сплати компенсації державі. Тоді не буде ніяких проблем з розширенням лісових масивів , адже у нас є посадковий матеріал, є техніка, є люди", - підкреслив С. Мусієнко.
 

Довідка "SQ". Гутянський лісгосп був створений у 1936 р. Розташований у північно-західній частині Харківської області на території Богодухівського і Краснокутського районів. Загальна площа лісгоспу - 31 тис.105 га, 27 тис.676 га вкриті лісами. На території Гутянському лісгоспу ростуть в основному твердолисті (дуб) і хвойні породи дерев.