Харьков без свастики!

Є речі, які перебувають за межами будь-якої партійності, оскільки несумісні з нормальною людською мораллю. Є злочини без терміну давності, є символи, які заслужили прокляття людства. Бачити фашистські знаки на стінах будинків Харкова нестерпно ...

Можливо, це ж відбувається в інших містах України. Але рідне місто не здається більш чистим від того, що десь теж брудно.

Не можна сказати, що міська влада заохочує неонацистів. Наприклад, Михайло Добкін, ще будучи міським головою, заявив, що Каменя на честь УПА в Харкові не буде. Але обіцянки залишаються обіцянками, а неонацистські знаки регулярно з'являються в різних місцях і ріжуть око.

Звичайно, не можна питати з місцевої влади за кожне таке зображення - до всіх стінах і парканах сторожа не приставиш. Крім совісті ... Коли плакати з привітаннями харків'ян з 65-річчям Перемоги від міської влади наклеюються поруч з вицвілими від часу фашистськими знаками - це абсурд.

Це фото надіслали до громадської організації "Харківські сузір'я" мешканці Салтівки. Вони зверталися і до місцевої влади. Однак свастику не змили, не зафарбували. Можливо, коли-небудь це зроблять. Можливо, приберуть з вагонів харківського метро листівки зі стилізованими під СС рунами і майже неприкритими закликами до національної ворожнечі від організації "Патріот України". А може, й ні. Є речі, до яких не можна ставитися байдуже. Адже байдужість - це мовчазна згода.

Сьогодні в Україні у неонацистів знаходиться чимало "правозахисників". Дійсно, кажуть адвокати свастики, це не нацистські символи - це найдавніший символ, тільки схожі на нацистські. І підняття руки (яке самі неонацисти називають "кидати зиги", від зиг-хайль) - це не нацистське, а давньоримська привітання, нацисти його "тільки використали". І заклики до протидії "інородців" - це теж не фашистські заклики, а тільки "схожі на них". І програми, наче списані з виступів вождів НСДАП, і пропагандистські прийоми, складені ніби за вказівками доктора Геббельса ...

Чи не занадто багато "випадково схожого"? І чи може байдуже дивитися на свастику Харків, де в 1943-му році відбувяс перший в історії судовий процес на фашистськими злочинцями, заморили в "газвагенах" (душогубках) близько 30 тис. мирних мешканців?

Ми - не можемо. І тому з сьогоднішнього дня починаємо безстрокову акцію "Харків без свастики". Ми будемо чистити місто від фашистських знаків і закликаємо всіх харків'ян приєднатися до нас! Це - наше з вами "НІ" ідеології національної ворожнечі і нетерпимості.

Президент громадської організації "Харківські сузір'я" Андрій Білогрищенко.

Чекаємо на вас для отримання робочого інвентарю за адресою: пл.Конституції, 26, оф.317, "Харківські сузір'я". Телефон: (057) 731-10-73