"Результати лікування онкозахворювань у харків'ян значно покращилися", - заявив 4 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" головний лікар Харківського обласного клінічного онкологічного диспансеру Юрій Вінник. За його словами, стався прорив у лікуванні раку молочної залози, прямої кишки та передміхурової залози.

"Зараз застосовуються три методи лікування онкохворих: хірургічний, променевий і медикаментозний. І всі три методи лікування дають більший результат за рахунок застосування нової апаратури для опромінення, нових високоефективних хіміопрепаратів. Також змінюються і наші погляди на хірургічне лікування. Наприклад, зараз ми почали дуже активно оперувати метастази в печінці. І це призвело до дивовижних позитивних результатів. Тому тільки завдяки комплексному лікуванню ми можемо добитися якогось прориву", - зазначив Ю.Вінник.

Як підкреслив головний лікар Інституту медичної радіології ім.С.Грігорьева Леонід Васильєв, лікування онкозахворювань виходить на новий рівень завдяки нещодавно встановленому в інституті лінійному прискорювачу. "Цей прискорювач входить до радіотерапевтичного комплексу, який здатний опромінювати тільки уражені тканини й органи, не зачіпаючи здорові органи. Лінійний прискорювач має більш ефективну дію, ніж кобальтові гармати, які застосовувалися раніше. Прискорювач з високою точністю виділяє необхідну дозу випромінювання", - розповів Л.Васильєв.

Довідка "SQ". У Харківській області зареєстровано близько 62 тис. онкохворих. Дитяча захворюваність у харківському регіоні така ж, як і по всій Україні - 15 випадків на 100 тис. населення.