Щорічно в Харківській області реєструється близько 9 тис. онкохворих. Про це 4 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив головний лікар Харківського обласного клінічного онкологічного диспансеру Юрій Вінник. За його словами, в 2010 р. онкозахворювання вперше виявлені у 8 тис. 800 осіб. З них близько 6 тис. хворих отримали лікування.

"Серед онкозахворювань, які виявлені у харків'ян, лідирують рак легені, рак молочної залози та рак шкіри. Найбільший приріст спостерігається із захворюванням раку передміхурової залози", - зазначив Ю.Винник.

Головлікар також повідомив, що в нашому регіоні працює національна програма боротьби з туберкульозом, СНІДом та онкологічними захворюваннями, завдяки якій минулого року Харківська область отримала на хіміопрепарати 12 млн.грн. "Цього року, думаю, за цією програмою ми отримаємо 13-14 млн.грн. Правда, на ці кошти ми можемо закупити лише 20% препаратів від необхідного", - підкреслив Ю.Вінник. Окрім того, за словами головлікаря, з місцевих бюджетів на лікування онкохворих щомісячно виділяється близько 100 тис.грн. "Планується, що до кінця року онкологія увійде як окрема графа до програми "Здоров'я Слобожанщини" і також буде фінансуватися", - додав Ю.Вінник.

Довідка "SQ". У Харківській області зареєстровано близько 62 тис. онкохворих. Дитяча захворюваність у харківському регіоні така ж, як і по всій Україні - 15 випадків на 100 тис. населення.