"Мы, Арсен Аваков", Ярославский – кандидат в мэры и "братская могила" для милиционеров
Якось не прийнято в нашому місті заявляти про своє бажання балотуватися в мери. До початку виборчої кампанії залишилося всього нічого, а головні кандидати на посаду харківського міського голови відбуваються загальними і загадковими фразами. Наприклад, Геннадій Кернес місяць тому так і не сказав чітко, чи буде він висувати свою кандидатуру на пост мера. А минулого тижня Арсен Аваков, колишній губернатор, а нині головний БЮТівець області, на запитання журналістів про те, чи збирається він балотуватися в мери, відповів: "У найближчих виборах ми, без сумніву, будемо брати участь - і партія, і як кандидат в мери". Ніби й "так" сказав, але з іншого боку, причому тоді "ми"? Виглядає так, ніби якісь "ми" - будуть, а конкретно Арсен Аваков - поки незрозуміло. Можливо, малося на увазі, що колеги екс-губернатора з партії ще визначаються з кандидатурою. Ніби є з кого вибирати. А можливо, все простіше: під словом "ми" Арсен Аваков мав на увазі себе, як "Ми, Микола Другий"? Як би там не було, вийшло на кшталт "так", але разом з тим - не зовсім.

Така невизначеність у словах людини, яка є найбільш рейтинговим опозиційним політиком регіону, виглядає дивно. Можливо, пояснення подібної нерішучості криється в циркулюючих чутках про те, що екс-губернатор не стане балотуватися в мери в обмін на преференції для свого бізнесу. Ця інформація нічим не підтверджена, проте виглядає логічною. Шанси Авакова стати міським головою вкрай невеликі. І навіть сядь Арсен Борисович у крісло мера, навряд чи йому буде в ньому комфортно, адже більшості у міськраді він не отримає ніяк. А без цієї більшості і мер, взагалі-то, не мер, а так ... лев паперовий - ні рішення потрібного провести, ні кадрову вертикаль сформувати. Крім того, депутатський корпус міськради може ініціювати відставку градоначальника. А більшість у Харківській міськраді отримають "регіонали" - в цьому можна не сумніватися. Змішана виборча система зіграє представникам Партії регіонів на руку, тому що на кожний мажоритарний округ вони зможуть виставити по одному пізнаваному кандидату, а опозиція - не зможе. Так що половина міськради у Партії регіонів уже в кишені. І навіть якщо за партійними списками "регіонали" наберуть 50% (хоча напевно більше), то з лишком перекриють необхідні для відставки мера дві третини голосів. Загалом, з якого боку не глянь, не потрібно Арсену Авакову мерство. Можливо, саме цим пояснюється нерішучість екс-губернатора.

Ще один кандидат у мери - Геннадій Кернес - зробив минулого тижня цікаву заяву. В інтерв'ю журналу "Кореспондент" він сказав: "Думка про те, що Олександр Ярославський зробив для Євро-2012 у Харкові більше, ніж держава, мерія і всі, хто має до цього відношення, - необ'єктивна. Олександр Владиленович - президент футбольного клубу "Металіст" і приватний інвестор, який розвиває об'єкти, що перебувають у його власності. Ви повірите, наприклад, що бізнесмен вклав 10 млн.дол. у проект, який не принесе йому вигоди? Я - ні". Мабуть, вперше сумнів у виключній благодійності головного інвестора Євро-2012 було висловлено на такому рівні. До цього Ярославський позиціонувався для громадськості як меценат, який безкорисливо готує Харків до проведення чемпіонату. Треба сказати, що міська влада ніколи не співала Ярославському дифірамбів, а й від заяв, що його дії переслідують виключно корисливі цілі, утримувалася.

Можливо, ці слова Геннадія Кернеса викликані роздратуванням через чутки про те, що Олександр Ярославський зібрався балотуватися в мери. Безпідставність цього припущення очевидна хоча б тому, що для Ярославського стати мером - значить істотно знизити власну планку. Наприклад, Леонід Черновецький, який займає більш низьке місце в рейтингах українських товстосумів, ніж Ярославський, є мером столиці. Так що для Ярославського зайняти мерське крісло - це все одно, що директорові успішної фірми середньої руки раптово влаштуватися на посаду начальника ЖЕКу. Крім того, у Ярославського немає ні досвіду публічного політика, ні досвіду управління комунальним господарством, ні команди політтехнологів, ні партії, яка його висунула б. Та й бажання бути градоначальником він ніколи не висловлював. Тим не менш, багато соціологів вперто включають Ярославського в опитування і рейтинги народних уподобань. Звідси - чутки про його можливу участь у мерській кампанії. Кому вигідні ці чутки - сказати складно. Кернесу - точно ні, самому Ярославському - теж: навіщо йому конфронтація з міською владою нинішньою і з високим ступенем ймовірності - майбутньою? Можливо, хтось хоче вбити клин між харківською владою і головним інвестором Євро-2012. Хто б це не був, судячи з заяви Кернеса про Ярославського, своєї мети він домігся.

Конфлікт між львівським приватним підприємством "ПЛ Лізинг" та харківською мерією минулого тижня розгорівся з новою силою. Нагадаємо, в червні керівництво "ПЛ Лізинг" заявило, що планує вилучити 90 тролейбусів і 10 трамваїв, переданих за лізинговою схемою харківській міській владі в 2006 р. За словами представників фірми, заборгованість за рухомий склад разом із штрафами за прострочення виплати становить 49 млн. грн., а КП "Міськелектротранс" та Харківська міськрада з жовтня 2007 р. не виконують своїх зобов'язань щодо сплати лізингових платежів. У липні губернатор Михайло Добкін заявив, що борги підприємства з купівлі рухомого складу бере на себе Кабмін.

Чи то губернатора неправильно зрозуміли в Кабміні, чи то губернатор неправильно зрозумів Кабмін, але грошей як не було, так і немає. Минулого тижня директор "ПЛ Лізинг" Юрій Свідзінський припустив, що уряд про цю ситуацію взагалі нічого не знає. Крім того, Свідзінський пригрозив почати процедуру вилучення рухомого складу "Міськелектротрансу" із залученням виконавчої служби з Києва. Також, за його словами, незабаром до України приїдуть інвестори ПП "ПЛ Лізинг" з польського державного банку "PKO BP SA", які мають намір через українсько-польський міжурядову комісію винести обговорення ситуації на рівень керівництва Кабміну.

Що й казати, ситуація для харківської міської влади неприємна, особливо в світлі того, що ескалація конфлікту почалася напередодні місцевих виборів. Саме тому, до речі, мерія буде зговірливою. Слід гадати, над погашенням конфлікту працюють, і він буде вирішено найближчим часом. Тим більше, не дивлячись на погрози директора "ПЛ Лізинг", тролейбуси поки ніхто не відібрав.

Кримінальна хроніка минулого тижня здивувала подією, жертвами якої стали міліціонери. Слава Богу, ніхто не був убитий або поранений. Йдеться про втечу трьох затриманих з приміщення Київського райвідділу міліції. Втікачів спіймали. За словами заступника начальника Головного управління МВС України в Харківській області - начальника управління кадрового забезпечення Андрія Стародубцева, співробітники, які допустили втечу, або позбавляться посад, або будуть звільнені з органів внутрішніх справ. Крім того, швидше за все, звільнять чергового райвідділу, а начальник розшуку стане звичайним оперативником. Безпосередні керівники співробітників, які допустили втечу, будуть зняті з посад. Хвиля докотиться до міського та обласного управлінь - окремі керівники понесуть дисциплінарну відповідальність.

На сленгу міліцейських кадровиків така роздача стягнень "по вертикалі" називається "братською могилою". Причому в цій "могилі" дуже часто опиняються ті, хто був призначений на посаду недавно і навіть не встиг ознайомитися зі справами, або ті, хто взагалі має вельми віддалене відношення до події. Тобто люди караються не за принципом вини, а "за посадою". Цікаво, що при цьому ніколи не караються ті, хто брав на роботу тих співробітників, що провинилися, або керівники міліцейських ВНЗ, які видали диплом "молодим талантам" у погонах.