Минздрав и фармацевты договорились не повышать цены на лекарства до конца этого года
Міністерство охорони здоров'я підписало з виробниками лікарських засобів меморандум взаєморозуміння, в якому виробники взяли зобов'язання не підвищувати ціни на ліки з 1 липня до кінця 2010 р. Про це повідомив "Кореспондент".

"Сторони домовилися, що з 1 липня до кінця 2010 р. виробники ліків будуть зобов'язані не підвищувати ціни на лікарські засоби. Це стосується перш за все лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного і місцевих бюджетів", - йдеться в повідомленні Мінохоронздоров'я.

Крім того, виробники гарантують недопущення скорочення обсягів виробництва цих ліків.

Також виробники зобов'язалися докладати заходи щодо укладення прямих договорів з дистриб'юторами ліків для своєчасного і повного задоволення заявок роздрібної мережі, забезпечувати співробітництво з Антимонопольним комітетом у проведенні дослідження стану конкуренції та діяльності виробників.

Зі свого боку МОЗ зобов'язується залучати представників виробників, громадських професійних фармацевтичних об'єднань до робочих груп з підготовки рішень Кабінету міністрів з питань регулювання ринку фармацевтичної продукції.

Мінздрав також має звернутися до уряду щодо створення рівних умов доступу вітчизняних заводів-виробників ліків до державної фінансової допомоги, яка надається через механізм здешевлення кредитів.

МОЗ зазначає, що меморандум є відкритим для приєднання всіх виробників лікарських засобів. У той же час у повідомленні не вказуються назви компаній, які підписали з Міністерством охорони здоров'я цей меморандум.