Харківське обласне управління водних ресурсів цього року збільшить подачу води на поля для поливу. Як повідомив 2 червня журналістам начальник управління Олександр Войтенко, раніше з державних насосних станцій подавалася вода на 3 тис. га, в 2010 р. - на 7,5 тис. га, цього року укладено договори на зрошення 15,5 тис.га.

За словами О.Войтенка, в цілому підприємство може подавати воду на 25 тис.га, але дуже багато трубопроводів, в основному внутрішньогосподарських, знищено. За словами О.Войтенка, після розвалу колгоспів і радгоспів господарство меліоративних систем було розкрадене. "Зараз багато фермерів зацікавлені в тому, щоб їм подавалася вода на поля. З багатьма ми проводимо наради в районах, райдержадміністраціях за участю управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації щодо збільшення подачі води. Деякі керівники фермерських господарств готові вкласти мільйони у відновлення системи трубопроводів", - зазначив О.Войтенко. За його словами, до поливного сезону 2012 р. в управлінні облводресурсов подачу води планують ще збільшити.

О.Войтенко також повідомив, що в області не вистачає техніки для поливу. "Раніше було більше 1 тис. одиниць поливальної техніки, а залишилося 11 одиниць. Але зараз підприємства можуть придбати техніку, використовують нові технології, зокрема - крапельне зрошення", - зазначив О.Войтенко.

Довідка "SQ". Як заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, ті сільгосппідприємства Харківської області, які організовують полив на своїх територіях, будуть заохочуватися - зокрема, воду для поливу вони будуть отримувати безкоштовно. Для стимуляції зрошення в області буде розроблено схему спрощеної передачі в користування аграріям водойм і свердловин, а також здачі в експлуатацію нових об'єктів, призначених для поливу.

Серед сільгосппідприємств регіону, які організували зрошення полів, агрофірма "Сади України" (Кегичівський р-н, Харківська обл.). Агрофірма у 2011 р. змонтували систему зрошення для поливу приблизно 400 га, інвестувавши у створення системи зрошення 700 тис.дол.