Харків'яни найчастіше подають запити на отримання публічної інформації з питань комунального господарства, далі йдуть земельні питання і житлове господарство. Про це 1 листопада повідомила журналістам заступник харківського міського голови - керівник справами виконавчого комітету міськради Айна Риженко.

За її інформацією, з 10 травня до 31 жовтня до відділу забезпечення доступу до публічної інформації Харківської міськради надійшло 758 запитів на інформацію. Більшість запитів харків'яни доставляють до виконкому міськради особисто - таких документів 412. Рідше надсилають електронною поштою (203 запити) або поштою (71 запит). У телефонному режимі надійшло 26 запитів.

Заступник міського голови наголосила, що 180 документів надійшло з інших міст.

Також А.Риженко зазначила, що за час дії закону України "Про доступ до публічної інформації" скарг або судових позовів щодо дій Харківської міськради з надання такої інформації не було.

Крім того, заступник мера повідомила, що нещодавно набули чинності норми закону, за яким встановлений обсяг безкоштовної інформації, що надається в друкованому вигляді. За словами А.Риженко, в перехідних положеннях закону було обумовлено, що після прийняття Кабміном розцінок на обсяг інформації понад 10 друкованих сторінок відповідні розпорядження потрібно було прийняти Місцевим органам влади. "Харківський виконком теж ухвалив таке рішення, і тепер інформація обсягом понад 10 сторінок надається по 99 коп. за аркуш понад цю норму. Це правильно, оскільки йдеться про бюджетні кошти. Витрачати на один запит десять пачок паперу - це економічно недоцільно, тому й введені обмеження", - підкреслила А.Риженко.

Довідка "SQ". 9 травня 2011 р. в Україні набув чинності закон "Про доступ до публічної інформації". Закон покликаний спростити доступ громадян до інформації органів влади та місцевого самоврядування, уніфікувати порядок акредитації журналістів, прискорити терміни отримання відповідей на запити з державних установ. Документ містить перелік гарантій на дотримання прав на надання публічної інформації, а також поетапний порядок доступу до неї. Крім того, документ дає визначення таких понять, як конфіденційна, таємна та службова інформація, регламентуючи порядок її надання.