У Харківській області з початку року 775 громадян подали заяви на відмову від реєстраційного номера облікової картки платника податків. Про це повідомили "SQ" в Державній податковій адміністрації в Харківській області з посиланням на заступника начальника відділу реєстрації та обліку платників податків обласної податкової адміністрації Ольгу Трубчаніну.

Як зазначила спеціаліст, Податковим кодексом України передбачено право громадян на відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків з-за своїх релігійних переконань. Облік таких фізичних осіб-платників ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім'ям, по батькові, серією та номером паспорта. Про своє рішення громадянин обов'язково повинен особисто повідомити орган державної податкової служби. Фахівці ДПС зроблять в паспорті такого платника відповідну позначку. Після цього він буде мати право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Також О. Трубчаніна повідомила, що станом на 26 вересня в Державному реєстрі фізичних осіб по Харківській області всього зареєстровано 3337470 громадян.

 

Довідка "SQ". В Україні законом від 16.07.99 р. № 1003-XІ "Про внесення змін до закону "Про Державний реєстр фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів" особам, які у зв'язку зі своїми релігійними або іншими переконаннями відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні держоргани, надано право не використовувати ідентифікаційних номерів.