Словения готова вкладывать инвестиции в Харьковский регионЦього року Україну відвідає президент Республіки Словенія Даніло Тюрк. У рамках його візиту 12 жовтня планується проведення бізнес-форуму між підприємцями Харківської області та бізнес-делегацією словенських бізнесменів.

У середині липня Харків відвідає з робочим візитом тимчасовий повірений у справах Республіки Словенія Наташа Прах. У ході цього візиту планується зустріч з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним і харківським міським головою Геннадієм Кернесом з приводу підготовки до візиту в Україну і до Харкова в тому числі президента Словенії Даніла Тюрка. Разом з главою держави приїде велика бізнес-делегація словенських підприємців, пише "Вечірній Харків".

Відвідування України президентом Словенії цього року символічне - 25 червня республіка відзначила 20-річчя незалежності, а Україна була першою державою, яка визнала нову країну. Відносини між двома державами завжди розвивалися в дусі добросусідства і співпраці.

Як наслідок, у Харкові з 2007 р. працює почесне консульство Словенії, яке очолює Анатолій Бондаренко, один з провідних бізнесменів Харкова. Значна частина зусиль Анатолія Михайловича спрямована на встановлення і зміцнення ділових зв'язків між українськими та словенськими підприємствами.

- Ми продовжуємо роботу зі встановлення контактів між Словенією та Харківським регіоном, - розповідає А.Бондаренко. - зокрема, між словенської фірмою "RIKO" і корпорацією "У.П.Е.К.", а також "Турбоатомом". Окрім того, ми беремо участь у переговорах між керівництвом міста і словенськими спеціалістами про можливості впровадження сучасних технологій з утилізації твердих побутових відходів у Харкові.

- Чи обмежується діяльність консульства тільки розвитком ділових зв'язків?

- Якщо торкнутися соціально-культурної сфери, ми разом з іншими дипломатичними представництвами в місті Харкові виступили спонсорами дитячого футбольного турніру між шкільними командами Харківського району. Дитяча футбольна команда з Малої Рогані, яку ми підтримували, виступила у фінальній частині турніру. Зараз розвиваємо контакти з місцевою середньою школою, думаємо про нові проекти.

- Яку конкретно допомогу надає почесне консульство харківським підприємствам?

- Завданням почесного консульства насамперед є інформаційна підтримка, тобто надання відомостей про ті фірми і компанії Словенії, які хотіли б вийти на ринок Україні, шукають партнерів, зокрема, в нашому регіоні. Ми таким чином здійснюємо маркетингову та організаційну підтримку ініціатив як зі словенською, так і з українського боку. Тут ми тісно співпрацюємо з асоціацією "Українсько-словенський союз підприємців".

- Як Ви думаєте, які питання обговорюватимуться під час візиту президента до Харкова?

- Думаю, будуть підніматися питання інвестицій у Харківську область, особливо в інфраструктурні проекти, будівництво, проекти з альтернативних джерел енергії та екологічні проекти. Власне кажучи, обговорюватимуться нагальні проблеми нашого регіону, і консульство Словенії буде і далі всіляко підтримувати двосторонні ініціативи.

Довідка. Республіка Словенія - альпійська держава на півдні Центральної Європи. На заході межує з Італією, на півночі - з Австрією, на північному сході - з Угорщиною, на сході і півдні - з Хорватією, на південному заході має вихід до Адріатичного моря. Назва країни походить від назви народу - словенці. Раніше Словенія входила до складу Югославії. В результаті референдуму, проведеного 25 червня 1991 року, 88,2% словенців висловилися за проголошення незалежності Словенії. На сьогодні держава є членом Євросоюзу, ООН, входить до Ради Європи і НАТО. Населення країни - близько 2 млн осіб, національна валюта - євро. ВВП на душу населення вища, ніж у деяких країнах "старої" Європи, наприклад, Португалії. Економіка країни експортно орієнтована. Словенія має високий рівень індустріалізації, що нехарактерно для балканських країн. За двадцять років незалежності країна зробила крок уперед дуже потужно, ставши повноправним членом ЄС, у тому числі в економічному сенсі.

Громадська організація асоціація "Українсько-словенський союз підприємців" (УССП), що об'єднує в своїх рядах підприємців і бізнесменів обох країн, була створена в 2009 році за активної підтримки Державного агентства Республіки Словенія з підприємництва та іноземних інвестицій JAPTI. Метою роботи даної організації є надання бізнесменам практичної допомоги - надання інформаційних, консалтингових послуг, організація і проведення бізнес-конференцій (більш детальну інформацію про це можна отримати на сайті www.subactivity.com).

На фото: Почесний консул Республіки Словенія в Харківській області
Анатолій Бондаренко і президент Республіки Словенія Даніло Тюрк