"Торгівля людьми як явище може торкнутися кожного з нас. І жодна країна в світі повністю не викорінила ці злочини", - заявила 31 травня головний спеціаліст управління у справах сім'ї та молоді Харківської облдержадміністрації Наталія Сухорукова. За її словами, торгівля людьми - це бізнес, який за прибутковістю стоїть на третьому місці після торгівлі зброєю та наркотиками.

"Основні причини широкого поширення торгівлі людьми в Україні - висока корумпованість наших правоохоронних органів, які займаються цією проблемою, а також недостатньо суворе покарання за такі злочини. Навіть ті, на кого вдалося відкрити кримінальну справу за статтею "торгівля людьми", часто відбуваються або умовними термінами, або штрафами. Тобто реального покарання не отримують", - відзначила Н. Сухорукова.

Також, за її словами, в Україні, і в Харкові зокрема, недостатньо фінансуються заходи з попередження торгівлі людьми. "Так, з обласного бюджету в цьому році було виділено всього 11 тис.грн. на попередження торгівлі людьми, в 2009 р. - така ж кількість коштів. І як можна проводити роботу?" - підкреслила фахівець.

Крім того, як зазначила Н. Сухорукова, окремого закону про протидію торгівлі людьми в Україні немає. "Є тільки окрема стаття у Кримінальному кодексі України. Концепція протидії торгівлі людьми до 2015 р. тільки розробляється", - додала вона.