Вибори в Харкові можуть бути зірвані через конфлікти в міській територіальній виборчій комісії. Про це 28 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України (КВУ) Михайло Камчатний.

"Останнім часом керівники міської виборчої комісії - голова, заступник і секретар - фактично саботували її діяльність. Це призвело до того, що деякі члени комісії звернулися до Центрвиборчкому до його голови Володимира Шаповала з проханням вжити хоч якихось заходів. Нам відомо, що члени комісії скаржилися на те, що голова комісії сам оформлює рішення та протоколи засідань і за фактом надає їх іншим членам комісії, намагається завуалювати процес роботи, зробити його більш закритим. Окрім того, у дільничних комісій у Харкові виникали різні питання, вони зверталися до міськвиборчкому , а там відповідали, що голова на лікарняному, ніхто нічого сказати не може, а це вносить сум'яття і нервозність у роботу. Також є проблеми з оформленням самих членів комісії, які хочуть отримати зарплату, яка їм належить. Хоча в середу (27 жовтня - "SQ") ми вивчали ситуацію, і начебто процес зрушився з місця. І незважаючи на всі проблеми, сподіваємося, що до дня голосування дільничні комісії будуть забезпечені всім необхідним для проведення виборів", - зазначив М.Камчатний.

Також, за його словами, представники КВУ відзначили складність ситуації, що склалася в обласній територіальній виборчій комісії. "Облвиборчком також не зміг належним чином організувати свою роботу. Всі процедурні моменти затягувалися, в результаті чого була пізно затверджена форма бюлетенів та їх кількість. А це, у свою чергу, поставило в скрутне становище підрядника - ТОВ "Майдан", який, щоб встигнути надрукувати бюлетені, був змушений звернутися до ТОВ "Фоліо Плюс". Це, як ви знаєте, призвело до гучного скандалу", - зазначив М.Камчатний.

За його словами, оцінюючи роботу міської та обласної виборчих комісій, КВУ рекомендує політичним партіям у майбутньому не залучати керівників нинішніх міськ-і облвиборчкомів до роботи на керівних посадах у комісіях такого рівня.

"В цілому по області дільничі комісії працюють нормально, без особливих зауважень. Як того вимагає закон, усі дільничні виборчі комісії були створені за 15 днів до виборів. Але наші спостерігачі відзначають низький рівень підготовки членів комісій. Тому КВУ рекомендує в майбутньому більше уваги приділяти кваліфікації членів комісій та провести для них відповідне навчання", - зазначив М.Камчатний.

Довідка "SQ". Чергові вибори до місцевих рад, а також вибори сільських, селищних і міських голів в Україні призначені на 31 жовтня.