"Виборча кампанія і ці вибори проходять спокійно", - заявив 31 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" політолог Володимир Нікітін. За його словами, ці вибори не можна порівнювати з місцевими виборами 2006 р., "коли був ажіотаж, і організація виборчої кампанії була набагато гіршою". "Черги на виборчі дільниці тоді стояли кілометрові. Зараз такого немає. Можливо, явка нижча, але організація трохи краща", - зазначив В.Нікітін.

За словами політолога, в ході цієї виборчої кампанії використовувалися певні технології. "Зокрема, перша технологія, яка впадає в очі, - це огульна критика. Я згадую президентські вибори 2010 р. - тоді було багато звинувачень, але жодне з них не дійшло до суду. Просто розмови - це теж технологія. Подивимося, наскільки ця технологія буде ефективна цього разу", - зазначив В.Нікітін.

За словами політолога, друга особливість цих виборів полягає в тому, що у кандидатів у депутати від політичних партій практично немає програм. "Виходить, запитати немає з кого. І в цій ситуації проявляється третя особливість кампанії - особистий чинник виходить на перше місце. Йдеться про критику конкретних людей, причому з обох сторін. "Моя сила в тому, що він слабкий!" - така позиція багатьох кандидатів", - підкреслив В.Нікітін.

Також політолог зазначив, що громадяни повинні зрозуміти, що їм важливіше: загальнополітичні гасла або конкретна робота. "Є ефект двоїстого голосування: наприклад, до Верховної Ради голосуємо за комуністів, але на місцевих виборах - за буржуя, тому що дахи, дороги, під'їзди пофарбує і зробить саме буржуй. Також ми повинні зрозуміти, що є символом цих виборів: партійна етикетка, світовий шарфик або лопата. Мені здається, що символом місцевих виборів усе-таки повинна бути лопата. Ці вибори повинні створити ефективний механізм реалізації влади. Якщо командир йде не в ногу, то це теж неправильно", - резюмував В.Нікітін.

Довідка "SQ". Усі виборчі дільниці Харківської обл. відкрилися для голосування 31 жовтня. У Харківській області 1678 виборчих дільниць (597 - у Харкові і 1 тис. 81 - в області). Звичайних дільниць - 1596 (область - 1057, Харків - 539). Спеціальних виборчих дільниць - 82 (область - 24, Харків - 58). Харківський обласний тервиборчком затвердив 68 одномандатних мажоритарних округів у Харківській області з виборів до Харківської обласної ради. Міський виборчком затвердив 50 одномандатних мажоритарних виборчих округів у Харкові на вибори до міської ради.

31 жовтня в Україні проходять вибори до місцевих рад, а також вибори сільських, селищних, міських голів.