Харківський окружний адміністративний суд 30 червня задовольнив позов Харківської міськради про заборону проведення акції ВО "Свобода" в сквері з фонтаном "Дзеркальний струмінь". Як повідомили "SQ" в облорганізації "Свободи", зокрема, заборонено відновлювати пам'ятник Героям Крут, що стояв у сквері до початку 2010 р.

"Свобода" планувала відновити пам'ятник, встановлений активістами партії "Пора" у 2006 р. У грудні 2009 р. через негоду і неякісне кріплення він упав, після чого був переданий на зберігання "Свободі". За даними прес-служби організації, 29 червня погоджувальна рада Харківської міськради заявила, що пам'ятник був встановлений незаконно, і подала до суду позов про заборону проведення акції та відновлення пам'ятника. "Свобода" готує апеляцію на рішення суду.

Довідка "SQ". 29 січня 1918 р. біля станції Крути, недалеко від Ніжина, студенти молодших курсів університету ім.св.Владіміра та Українського народного університету вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, які рухалися на Київ, щоб встановити в Українській Народній Республіці радянську владу. Частина студентів, які організували опір, загинула на полі бою, інша частина потрапила в полон і була розстріляна. У 1919 р. тіла 27 юнаків, які загинули під Крутами, були перевезені до Києва, де вони були поховані з почестями на Аскольдовій могилі. Щороку 29 січня в Україні відзначається День пам'яті героїв Крут.