ВО "Свобода" і громадська організація "Національний союз" провели 29 січня, в День пам'яті героїв Крут, смолоскипну ходу, мітинг і панахиду в Харкові. Як повідомили "SQ" у прес-службі облорганізації "Свободи", у заходах взяли участь близько 150 осіб.

Учасники ходи пройшли центром Харкова (пл. Рози Люксембург, пл.Конституції, вул. Сумською і вул.Маяковського), після чого провели мітинг у Молодіжному парку. Панахиду провів священик Української автокефальної православної церкви о.Віталій (Зубак).

Довідка "SQ". 29 січня 1918 р. біля станції Крути, недалеко від Ніжина, студенти молодших курсів університету ім.св.Володимира та Українського народного університету вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, які рухалися на Київ, щоб установити в Українській Народній Республіці радянську владу. Частина студентів, які організували опір, загинула на полі бою, інша частина потрапила в полон і була розстріляна. У 1919 р. тіла 27 юнаків, які загинули під Крутами, були перевезені до Києва, де вони були поховані з почестями на Аскольдовій могилі. Кожен рік 29 січня в Україні відзначається День пам'яті героїв Крут.