ВО "Свобода" ініціює проведення всеукраїнського референдуму у зв'язку із закінченням мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це 27 квітня заявив "SQ" голова Харківської облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка. За його словами, "Свобода" має намір провести референдум у всіх регіонах України, підготовка до його проведення повинна завершитися в кінці травня - початку червня. "За 10 днів будуть попереджені органи місцевого самоврядування, потім пройдуть збори ініціативних груп, кожному регіоні повинна бути така ініціативна група, до якої входить не менше 200 осіб. Після оформлення всі документи будуть передані до центральної виборчої комісії", - підкреслив І.Швайка .

На референдумі українцям поставлять одне питання, робоча версія якого виглядає так: "Чи підтримуєте ви мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, в тому числі іноземним громадянам?". "Ми зараз обговорюємо це питання на рівні юридичної служби, щоб воно було коректним і не суперечило законодавству", - зазначив голова ХОО ВО "Свобода".

За словами І.Швайки, щоб провести референдум, у кожному регіоні треба зібрати не менше 100 тис. підписів.

Довідка "SQ". У грудні 2009 р. Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2012 р. Так, до набрання чинності законів про держкадастр та про ринок земель, але не пізніше 2012 р., не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб; купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; купівля-продаж земельних ділянок, виділених у вигляді паїв, окрім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку.