"Друга кримінальна справа лише підтверджує замовний характер першої", - заявив голова Харківської облорганізації ВО "Батьківщина" Арсен Аваков, коментуючи інформацію про те, що прокуратура порушила кримінальну справу за фактом перевищення ним службових повноважень у той час, коли він обіймав посаду голови Харківської облдержадміністрації. Заява А.Авакова розміщена на сайті "Главное".

А.Аваков відзначив, що вважає показовим, що нова кримінальна справа порушена за тією ж статтею, що й справа проти Юлії Тимошенко. Екс-губернатор пов'язує відкриття цих справ виключно зі "спробою місцевої влади зламати сили опозиції і чинити політичний тиск на лідера опозиції напередодні виборів". Для цього, за словами А.Авакова, "влада не гребує навіть тиском на членів родини": кілька днів тому в прокуратуру для допиту були викликані дружина і син опозиційного політика. "Зауважте, викликані у справі, яку порушено за фактом, тобто не стосовно конкретних осіб. Таким чином, ці допити є яскравим свідченням тиску на мене через моїх близьких!" - заявив А.Аваков.

У свою чергу в офіційній заяві ВО "Батьківщина" сказано, що порушення кримінальної справи проти "законно обраного мера Харкова Арсена Аракова" є прямим наслідком "активності Харківської обласної та міської організацій партії в боротьбі за звільнення Юлії Тимошенко з-за грат Качанівської колонії".

"Чинний режим як єдину відповідь усім тим, хто незадоволений розвитком диктатури і нехтуванням соціально-економічними правами українців, має тільки один варіант - кримінальну справу. Наявність у біографії політично мотивованої кримінальної справи сьогодні стає яскравим індикатором порядності людини, її відданості європейським цінностям, демократії, основним правам і свободам громадянина", - йдеться в заяві.

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Довідка "SQ". 26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень головою Харківської облдержадміністрації Арсеном Аваковим. Справу порушено за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, карається позбавленням волі терміном від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років).

На початку січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). За інформацією начальника Головного юридичного управління Харківської обладміністрації Костянтина Прокоп'єва, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Алексієнком.