Директор громадської організації "Соціологічна лабораторія "Академічні ініціативи" Олександр Котуков 22 липня презентував результати соцопитування, проведеного лабораторією. Опитування проводилося на основі припущень, зроблених організацією щодо того, хто може стати кандидатом на пост міських голів міст Дергачі, Чугуїв та Харків.

За даними опитування, якби вибори харківського міського голови проводилися в липні, 21% опитаних проголосували б за Михайла Добкіна. За Арсена Авакова проголосували б 12,9% опитаних, за Геннадія Кернеса - 10,3%, за Олександра Ярославського - 7,5%.

За словами директора лабораторії, харків'ян запитали, хто, на їхню думку, стане мером. 21% відповіли, що мером стане М. Добкін, 14% - Г. Кернес, 6,4% - А. Аваков. 46% харків'ян будуть звертати увагу на те, від якої партії мер. "Не можна дати зараз однозначну відповідь на питання, хто ж буде мером Харкова. Лабораторія планує провести ще два опитування в Харкові, коли будуть точно відомі імена кандидатів у мери", - зазначив О. Котуков.

За його словами, опитування проводили і в Дергачах. Діяльність нинішнього мера Дергачів Олександра Лисицького підтримують 89% мешканців міста. За обрання його мером готові голосувати 58% виборців, з урахуванням резервів за О. Лисицького будуть голосувати 80% виборців. Як кандидати у мери розглядалися також ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Бандурка та екс-голова Дергачівської райдержадміністрації Віра Надєїна. Тільки 14% мешканців Дергачів будуть звертати увагу на те, від якої партії мер.

Під час опитування в Чугуєві серед кандидатів у мери передбачалися нинішній мер Галина Мінаєва, підприємець Олександр Зачепило і екс-мер Анатолій Кваша. Діяльність Г. Мінаєвої підтримують 27% мешкнаців міста (не підтримують - 56%), О. Зачепила - 62%, А. Кваші - 41%. Якби вибори відбулися сьогодні, то за О. Зачепила проголосували б 24% опитаних, за Г. Мінаєву - 14,7%, за А. Квашу - 10,2%.


 

Довідка "SQ". Передбачувана похибка опитування становить 2,4% по Харкову, 2,6% - за Дергачах і 2,8% - за Чугуєва. У Харкові було опитано 1,2 тис. осіб, у Дергачах - 400 осіб, у Чугуєві - 600 осіб.

Вибори мерів міст відбудуться в Україні 31 жовтня 2010 р.

О. Котуков працює доцентом кафедри політології Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при президентові України.

Лабораторія "Академічні ініціативи" - громадська організація, створена в 2004 р. Її засновниками є 10 викладачів п'яти харківських вишів. Соціологічні дослідження проводяться членами організації за власною ініціативою в рамках наукових досліджень. Організація також виконувала низку дослідницьких та соціологічних проектів за замовленнями управління сім'ї та молоді Харківської облдержадміністрації з 2005 до 2009 р. Серед проектів - дослідження проблеми торгівлі людьми.