Реформа судової системи повинна підвищити незалежність суддів і викорінити корупцію у судочинстві. Як повідомили "SQ" у прес-службі партії "Сильна Україна", про це 20 липня завила керівник експертної комісії з правових питань та судової реформи "Сильної України" Олександра Павленко. Експерт підкреслила, що для подолання корупції в судовій системі необхідно на законодавчому рівні закріпити, перш за все, відповідальність суддів.

"Коли ми говоримо, що суддів не притягають до відповідальності, то проблема полягає в тому, що немає положень і норм, в яких сказано, що за конкретні дії суддя може бути притягнутий до конкретної відповідальності", - відзначила     О. Павленко. За її словами, зараз близько 70% судових рішень є незаконними. Щоб вирішити цю проблему, "Сильна Україна" пропонує ввести, зокрема, "принцип кількісного скасування рішень". Він передбачає встановлення граничної кількості скасованих рішень певного судді, після досягнення якого проти нього відкривається дисциплінарне провадження. За словами О. Павленко, правові наслідки для судді повинні бути розділені на декілька ступенів: відсторонення від посади на певний термін, пропозицію про зняття з посади, позбавлення права обіймати посаду судді на певний термін. "Це допоможе знизити рівень корупції, прийняття необгрунтованих і незаконних рішень буде безпосередньо впливати на подальшу кар'єру судді", - зазначила член "Сильної України".

За словами О. Павленко, проблемою української судової системи також є її заполітизованість. Тому необхідно змінити підходи до призначення суддів. "Коли це буде самостійне призначення в межах самої судової влади, коли в неї не буде втручатися президент або Верховна Рада в питаннях узгодження, пролонгації повноважень, можна говорити про відносну незалежність", - відзначила О. Павленко.

Крім того, вона повідомила, що концепція перетворень у судовій системі, яку пропонує "Сильна Україна", передбачає спрощення самого судового процесу, щоб він був більш зрозумілим і зручним для пересічних громадян.