Через збереження мажоритарних округів партія влади зможе безконтрольно використовувати адмінресурс. Про це заявив "SQ" голова Харківської облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка, коментуючи закон "Про вибори народних депутатів", прийнятий Верховною Радою. За його словами, поки що ніхто не бачив остаточний варіант закону, а, як відомо, "диявол криється в деталях". Він підкреслив, що мажоритарні округи "будуть визначені під кандидатів у народні депутати від влади, що дасть їм великі переваги".

І.Швайка зазначив, що ще одним мінусом закону є закриті партійні списки, тоді як ВО "Свобода" завжди виступала за відкриті списки, які "дозволять створити на місцях чіткі політичні структури". За його словами, ВО "Свобода" виступає за можливість участі у виборах тільки партій, проте даний закон дозволяє і самовисування.

Крім того, за його словами, за цим законом "контрольний пакет акцій" у місцевих виборчих комісіях дістанеться парламентським партіям, а решта політсил зможуть потрапити до комісій невеликою кількістю своїх представників через жеребкування. Це також може негативно вплинути на хід виборчого процесу.

Як зазначив І.Швайка, одним з нечисленних плюсів цього закону є, то що кандидати у депутати в мажоритарних округах можуть мати своїх представників у виборчих комісіях.
 

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, при якій 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Згідно із законом, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх".

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.