Харківська обласна організація ВО "Батьківщина" почала підготовку до народного референдуму з приводу доцільності скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Про це повідомила перший заступник голови облорганізації Ірина Єфремова, поінформував сайт облорганізації "Батьківщини". За словами І.Єфремової, підготовка почалася у всіх районах області.

Як зазначила І.Єфремова, є складнощі з орендою залів, де повинні проводитися збори, крім того, газети відмовляються публікувати повідомлення про створення груп. "Люди бояться. І найбільше бояться невідомості. Аграрії не знають, за якими правилами буде оцінюватися земля, як буде проходити приватизація, і не виключають, що в результаті реформи у них з формальних причин просто відберуть землю, на якій вони трудяться", - заявила І.Єфремова.

Як зазначив голова облорганізації Арсен Аваков, земля - ​​останній об'єкт, який можна використовувати для залучення іноземних інвестицій в Україні, "але це ще й предмет великої афери, яку готує нинішня влада". За його словами, він - за ринок землі, але зараз немає законів або правил, які б регулювали земельні відносини на цьому ринку. "За таких умов, коли ніякого закону немає, а вони оголосять приватизацію землі, жоден іноземець, жоден іноземний банк грошей не дасть. І друге - люди цього не підтримають. Бо ніяких шансів отримати за правильними, адекватними і зрозумілими всім правилам землю, на якій вони працюють, у них немає", - заявив А.Аваков.

За його словами, ринок землі в Україні оцінюється у 2 трильйони дол. "Створюються механізми й умови, коли вся приватизація землі пройде через " вушко голки". Буде зроблено якесь підприємство, навіть державне, через яке треба буде оформляти всі докумети, дозволи і т.д.", - зазначив А.Аваков.

Довідка "SQ". У грудні 2009 р. Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2012 р. Так, до набрання чинності законів про держкадастр та про ринок земель, але не пізніше 2012 р., не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб; купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; купівля-продаж земельних ділянок, виділених у вигляді паїв, крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку.