Харьковская "Батьківщина" заявила о политическом преследовании А. Авакова

"Харківська обласна організація партії "Батьківщина" вважає політично вмотивованим порушення кримінальної справи проти колишнього голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА), голови облорганізації "Батьківщини" Арсена Авакова", - заявив заступник голови облорганізації партії Валерій Дудко, передав офіційний сайт облорганізації.

"Це однозначно політично мотивована справа", - підкреслив В.Дудко. Він зазначив, що йому "це нагадує загальний алгоритм дій нинішньої влади, який полягає в одному і тому ж - залучати до кримінальної відповідальності за управлінські рішення". "Особисто А.Аваков за це нічого не отримав, тобто людина не спіймана на факті, і навряд чи судові структури зможуть довести протилежне", - заявив він. За словами В.Дудка, це "справа Тимошенко" в харківському регіоні.

Як заявила прес-секретар А.Авакова Наталія Стативко, "голова області не підписує державні акти на землю - він за своїми посадовими обов'язками не має таких повноважень". "Усе це виглядає, як політично спрямована акція. Владі вигідно сфабрикувати хоч якусь справу проти А.Авакова саме сьогодні для ослаблення опозиції в Харкові, який став центром боротьби за демократію в Україні", - заявила вона.

Довідка "SQ". Прокуратура Харківської області за зверненням ХОДА від 3 січня 2012 р. провела перевірку з приводу протиправних дій колишнього голови ХОДА при підписанні та видачі державних земельних актів. За результатами перевірки прокуратура порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб облдержадміністрації та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження протягом 2009 року земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом службового підроблення за ознаками складу злочину , передбаченого ч.2 ст. 364 і ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

За інформацією начальника Головного юридичного управління облдержадміністрації Костянтина Прокоп'єва, через незаконні дії посадових осіб було незаконно змінене цільове призначення земель державної власності сільськогосподарського призначення (рілля) загальною площею майже 55 га вартістю понад 5,5 млн. грн. За його словами, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим.