В детском саду на Салтовке отравились дети. Один ребенок - в больнице (дополнено)У дітей з харківського дитячого саду № 317 вчора, 20 квітня, були симптоми отруєння. Одна дитина госпіталізована в дитячу інфекційну лікарню № 8. Інформацію про це підтвердили "SQ" у Департаменті освіти Харківської міськради.

У департаменті підтвердили, що багатьох дітей нудило, проте заявили, що говорити про отруєння поки зарано. Наразі всі діти і працівники дитячого саду обстежені, у них взяті посіви.

Як повідомила "SQ" мама 6-річного вихованця дитячого садка на умовах анонімності, ввечері 20 квітня у хлопчика заболів живіт, піднялася температура до 37,6, почалася діарея і часта блювота. "Дитина каже, що в садку після обіду блювали майже всі діти, майже у всіх болів живіт. У мого сина блювота була з інтервалом у кожні півгодини до години ночі", - повідомила жінка.

За її словами, у дитячому садку відбулося масове отруєння, причому не в одній, а в різних групах. "У мене у знайомої дитина в ясельній групі того ж садка, їй три роки - і теж була блювота", - повідомила мама. Вона припустила, що діти могли отруїтися молочною продукцією під час сніданку, а ближче до обіду їжа перетравилася, і почалися перші симптоми отруєння. За її словами, дитина вже здала аналізи у місцевій поліклініці, її оглянув лікар. "Звернень до поліклініки з цього ж садка було багато. Я чула, як лікарі розмовляли між собою, що треба писати діагноз гастрит - ніби як була така вказівка. Але при цьому призначили дитині ліки від отруєння", - повідомила мама.

За її словами, ввечері 20 квітня проводилася санітарна обробка дитячого саду, а сьогодні вранці в нього не приймали дітей.

Як повідомила "SQ" головний санітарний лікар міста Ірина Зубкова, поки ще рано говорити про причини отруєння, оскільки всі лабораторні дослідження будуть проводитися ще 2-3 дні. "Повідомлення про події в садку ми отримали вчора о 16.00. Ми вилучили з садка всі види продуктів - і молочну продукцію, і овочі, - зараз проходять дослідження. Але за попередніми спостереженнями і симптомам, які проявилися, можу сказати, що, найімовірніше, у дітей була інтоксикація, бактеріології тут немає", - зазначила І.Зубкова.

За її словами, у дітей не було температури, діареї. "Всі діти, у яких вчора була блювота, сьогодні залишилися вдома. Лікарі за ними спостерігають, стан дітей задовільний. А дитина, яку госпіталізовано до дитячої інфекційної лікарні № 8, зараз там і знаходиться. Хоча її стан теж задовільний", - підкреслила санлікар міста.

І.Зубкова зазначила, що якщо дійсно виявиться, що діти отруїлися токсинами, СЕС буде розбиратися з виробниками продуктів.